25. Oktobra 2024.

Markes nastavio gde je stao, Martin i Banjaja rutinski

Vozač Gresinija Mark Markes bio je najbrži tokom zvaničnog treninga pred Veliku nagradu Tajlanda, 18. trku sezone Moto GP šampionata.

Osmostruki svetski šampion je u Buriramu nastavio tamo gde je stao proteklog vikenda, kada je po peti put u karijeri slavio na stazi “Filip Ajland” u Australiji.

Markes je trening završio na vrhu rekordnim krugom u vremenu od 1:29.165 minuta, sa 11 stotinki prednosti u odnosu na vodećeg u generalnom plasmanu Horhea Martina. Njih dvojicu sledio je Enea Bastijanini na fabričkom Dukatiju, a on je bio pet stotinki iza vozača Pramaka.

Pred poslednje tri runde sezone Martin ima 20 bodova prednosti u odnosu na Banjaju.

Najbolju trojicu sledio je branilac titule Frančesko Banjaja, koji je imao zaostatak od 195 hiljaditinki u odnosu na Markesa.

Veoma zanimljiv zvanični trening viđen je na stazi “Čang”, gde se veliki broj vozača smenjivao na čelu, pa su tako u pojedinim trenucima prvu poziciju držali i Fabio Kvartararo na Jamahi i vozač KTM rejsinga Bred Binder. Ipak, kada je došlo vreme za ono najvažnije, što je borba za drugi deo kvalifikacija, Dukati je pokazao klasu.

Markes je od svih vozača na Dukatijima bio najkonkretniji, ali ostali nisu mnogo zaostajali. U prilog tome ide njegova razlika u odnosu na Martina, Bastijaninija i Banjaju, ali i Maverika Vinjalesa na Apriliji, koji je bio 341 hiljaditinku iza. Šesti je bio drugi vozač Pramaka Franko Morbideli, ispred Pedra Akoste iz Gas Gasa i Aleksa Markesa na Gresini Dukatiju. Top10 i plasman u drugi deo kvalifikacija kompletirali su Marko Beceki i Žoan Zarko, a za tek jednu hiljaditinku iz tog društva je ispao Binder.

Prvi dan akcije u Buriramu obeležio je i pad Aleša Espargara, koji nije pretrpeo prelome, ali se ranije povukao sa zvaničnog treninga, pa ostaje da se vidi hoće li se vratiti na stazu tokom vikenda.

Akcija u kraljevskoj klasi nastavlja se od 5.10 drugim slobodnim treningom, dok su kvalifikacije od 5.50. Sprint je na programu od 10 časova, dok je Velika nagrada Tajlanda zakazana za nedelju od 9 časova.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare