24. Oktobra 2024.

Detalji velike akcije u Hrvatskoj: Uhapšeni sarađivali sa kriminalcima iz BiH

“Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog  kriminaliteta”, objavila je policija.

Najmlađi uhapšeni ima samo 19 godina.

“Ovo kriminalističko istraživanje kodnog naziva ‘Bjegunac’ rezultiralo je uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba (u dobi od 26, 26, 20, 21, 42, 29, 24, 20 i 19 godina) s područja Policijske uprave brodsko-posavske, jedna osoba (u dobi od 28 godina) s područja Policijske uprave zadarske i jedna osoba (u dobi od 20 godina) s područja Policijske uprave osječko-baranjske”, stoji u saopštenju.

Pritom su, na osnovu naloga Županijskog suda u Osijeku, pretražene osobe, pokretne stvari (prijevozna sredstva), domovi i druge prostorije kojima se osumnjičeni koriste te su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela, navodi se.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 28-godišnjak i 26-godišnjak, od početka februara do 22. okotbra ove godine, ostvarivali saradnju s pripadnicima organizovane kriminalne grupe na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sumnja se da su okupili i u zajedničko djelovanje povezali 20-godišnjaka, 42-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 21-godišnjaka, 26-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjakinju s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu u kontinuitetu organizovali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorije Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku”, stoji u saopštenju.

Dakle, prokrijumčarili su najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske Sirije), za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 150 do 500 evra po osobi, ostvarivši nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000 evra, a dobit su dijelili u skladu sa zadaćama svakog osumnjičenog ponaosob.

Takođe je utvrđena sumnja da su organizovali dalji transport migranata u automobilima prema Zagrebu i dalje prema zemljama zapadne Evrope

“Dakle, navedeni se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela Zločinačko udruženje iz članka 328. Kaznenog zakona te 11 kaznenih djela Protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 326., a u svezi članka 329. Krivičnog zakona”, navela je policija.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta je podnijeta krivična prijava.

“Istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banjaluka, Ministarstva bezbjednosti BiH u koordinaciji Tužilaštva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopštenju, prenosi Index.hr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare