22. Oktobra 2024.

Kijev u problemu: Sve više slučajeva bjekstva vojnika sa položaja

Brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je zbog straha od ruskog opkoljavanja odbila da izvrši naređenja, prebačena je iz Kurahova u Sumi, piše “El Pais”.

U razgovoru za francusko izdanje ovog lista, izvor iz ukrajinske vojske priznao je da se suočavaju sa sve većim problem bjekstva vojnika sa svojih položaja.

Državno tužilaštvo Ukrajine nedavno je saopštilo da je tokom sukoba sa Rusijom registrovano oko 100.000 slučajeva napuštanja položaja ili dezertiranja, što je deset odsto ukupnog brojnog stanja Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Srna.

Više od polovine njih dezertiralo je tokom ove godine.

“Imao sam prijatelja, zvali smo ga `Engleska`. Bio je u Rabotinu, Soledaru, Hersonu…Bio je iscrpljen, nije više mogao, a komandanti mu nisu davali odmor. Prije nekoliko dana samo je ustao i otišao sa položaja”, naveo je borac ukrajinskih snaga sa pozivnim nadimkom “Škoda”.

Aleksandar, oficir 119. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine, navodi da je došlo do masovne pobune u 116. brigadi teritorijalne odbrane u Kurahovu u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Prije toga je zamjenik komandanta bataljona 46. vazdušno-desantne brigade Jevgenij Čurbanov priznao da će Kurahovo uskoro biti opkoljeno.

Pripadnici ukrajinske vojske su odbili da se povinuju naređenjima zbog čega su preusmjereni u Sumi, odakle se vrši napad na Kursku oblast.

Poznat je i slučaj kada je 100 vojnika 123. ukrajinske brigade kopnene odbrane napustilo svoje položaje u Ugljedaru prije nego što je ruska vojska zauzela grad.

Prema anketi vojske, prosječno vrijeme koje ukrajinski vojnici provedu na pozicijama u Kurahovu je 25 dana.

Borac sa ratnim imenom “Bizon” navodi za “El Pais” da Rusija ima veliku nadmoć u pješadiji, kao i da su ruske snage bolje opremljene, obučene i prilagođene.

Pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk smatra da se dezertiranje i predaja vojnika Oružanih snaga Ukrajine može povećati ako Toreck i Časov Jar dođu pod punu kontrolu ruskih snaga.

On je rekao da se kod ljudi pojavio strah, te da će rusko uzimanje Torecka i Časova Jara dovesti do još veće dezertertsva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare