22. Oktobra 2024.

Ovaj jednostavan a ukusan doručak doprinosi smanjenju krvnog pritiska

Veliki broj ljudi ima visok krvni pritisak, iako toga možda nisu ni svesni.

Zbog toga se ovo stanje često naziva “tihi ubica” jer može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara, kao i drugih bolesti. Zato bi bilo dobro da konzumirate namirnice koje će vam pomoći da snizite krvni pritisak.

Ishrana uvek ima veliki uticaj na nivo krvnog pritiska. Na primer, prekomerna konzumacija soli može biti jedan od glavnih uzroka hipertenzije.

Međutim, možete se odlučiti i za hranu koja ima suprotan efekat. Ovo uključuje jednostavan, ali ukusan obrok od tri sastojka idealan za doručak.

Ovsene pahuljice

Ovas je prepun vrste vlakana koja se zove beta-glukan, za koji se pokazalo da poboljšava nivo krvnog pritiska. Jedna studija objavljena u Journal of Food Biochemistry 2020. godine otkrila je da je beta-glukan delimično odgovoran za smanjenje malondialdehida, markera oksidativnog stresa, kod pacova sa visokim krvnim pritiskom.

“Ovi rezultati sugerišu da jedinjenja prisutna u ovsu mogu sprečiti visok krvni pritisak i zaštititi zdravlje srca na druge načine. Međutim, potrebna su dalja istraživanja na ljudima”, rekli su.

Jogurt

Studija iz 2021. koju je sproveo International Dairy Journal otkrila je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom koji su konzumirali više jogurta imali niži sistolni krvni pritisak i niži arterijski pritisak od onih koji nisu konzumirali jogurt. Međutim, najbolje je izabrati prirodni ili nezaslađeni jogurt zbog njegovih zdravstvenih prednosti.

Bobičasto voće

Bobice kao što su borovnice i jagode su prepune antioksidativnih jedinjenja zvanih antocijanini, vrsta flavonoida. Pregled objavljen u časopisu Nutrients 2019. povezuje veću potrošnju antocijanina sa nižim krvnim pritiskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare