22. Oktobra 2024.

Sedam ranih simptoma osteoporoze koje ne smijete ignorisati

Osteoporoza je oboljenje koštanog tkiva kod koje dolazi do gubitka organskog i mineralnog dela kostiju, zbog čega su kosti krte i lomljive.

Kada je u pitanju ova bolest, žene su u većem riziku od muškaraca, posebno nakon menopauze zbog pada nivoa estrogena.

Stručnjaci portala Health Shots izdvojili su osam ranih pokazatelja osteoporoze na koje treba obratiti pažnju i po potrebi reagovati na vreme i potražiti medicinsku pomoć. 

Slaba snaga šake:

Slabljenje hvata u šaci može ukazivati na manju gustinu kostiju. Ako imate poteškoća da držite predmete, trebalo bi da proverite zdravlje kostiju, posebno žene koje imaju ovaj problem.

Krhki nokti:

Ako vam se nokti lako lome, ovo može biti jedan od ranih pokazatelja osteoporoze. Lomljenje noktiju može biti povezano sa slabljenjem kostiju. Ovaj suptilan znak se često zanemaruje, ali može ukazivati na probleme sa zdravljem kostiju. 

Počinjete da gubite visinu:

Verovali ili ne, gubitak više od jednog centimetra visine tokom vremena je jedan od mogućih simptoma ove bolesti. To može ukazivati na frakture pršljenova zbog osteoporoze, prenosi Health Shots.

Bol u leđima:

Neobjašnjivi bol u leđima, posebno ako je jak ili iznenadan, može biti posledica malih preloma kičme, ranog znaka osteoporoze.

Pogrbljeno držanje:

Pogrbljeno ili pognuto držanje može ukazivati na to da je osteoporoza oslabila kičmu, što dovodi do preloma i lošeg držanja.

Prelomi kostiju:

Lako lomljenje kostiju usled manjih padova ili udaraca može signalizirati oslabljene kosti. Prelomi kuka, ručnog zgloba ili kičme su česti kod ljudi koji pate od osteoporoze.

Niska gustina kostiju:

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare