22. Oktobra 2024.

Pešić: Imam odgovornost prema igračima, klupske zastave treba da se spoje u srpsku

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je gostujući u emisiji “Oko” da su ga strast prema košarci i odgovornost prema igračima zadržali na selektorskoj funkciji.

Pešić je u nedelju na vanrednoj konferenciji za medije Košarkaškog saveza Srbije saopštio da će i u narednih godinu dana biti selektor Srbije.

Srpski trener je tokom selektorske karijere vodio veliki broj kvalitetnih igrača i prema njegovim rečima, oni su ti koji su ga učinili boljim trenerom, ali i čovekom.

“Mene odmah jeza prođe kada pomislim na to. Prvo, da nisam bio sa njima, sigurno ne bih bio na ovom trenerskom nivou na kom sam sad. Biti trener takvim igračima i trener reprezentacije je nešto čime se baš ponosim. Da to nisam doživeo, sigurno bih bio siromašniji i kao čovek i kao trener. Svi su oni različiti, ali im je zajedničko to što su svi svetska klasa i jedinstveni talenti. Najvrednije u svemu tome je što smo i dalje ostali dobro povezani, što znači da samo dobro radili”, rekao je Pešić.

Istakao je da mu je drago da su navijači prepoznali želju igrača, prikazanu u prethodnom periodu.

“Kod nas se po prvi put u istoriji slavila bronza, jer se inače slavilo samo zlato. Očigledno je međutim da su sada javnost i navijači prepoznali ogromnu želju i kvalitet ovih momaka koji su doneli medalje iz Manile i Pariza. Tokom čitave karijere nailaizte na prepreke i sam proces nadilaženja tih prepreka nas čini boljim i povezanijim. Mene ta strast i dalje motiviše i zbog toga sam nastavio da budem selektor”, izjavio je Pešić.

Dodao je da su strast prema košarci i odgovornost prema igračima bili ključni prilikom donošenja odluke da produži svoj selektorski mandat.

“Upravo ta strast ka sportu koji volim, za koji i od koga živim me je naterala da ostanem selektor. Nisam se osećao dužnim prema srpskoj košarci, ali osećam odgovornost prema igračima sa kojima smo prešli sve ove prepreke, a bilo je i poraza na tom putu. Mi treneri stalno govorimo da je tim na prvom mestu i stoga ne treba trener da bude taj koji odustaje. Biti trener Srbije je čast i obaveza, ali i ogromno zadovoljstvo. Rekao sam i čelnim ljudima u savezu da ću ostati, sve dok mi ne uskraćuju zadovoljstvo”, izjavio je nekadašnji osvajač evropskog i svetskog zlata.

Naglasio je i da iza novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije Nebojše Čovića stoje dobri rezultati.

“Razgovarao sam najviše sa Nebojšom Čovićem i sa potpredsednikom Filipom Sunturlićem. Predsednik formira novi tim i sa velikim očekivanjima, ali i odgovornošću ulazi u nove izazove. O Nebojši možeš da pričaš i ovako i onako, ali iza njega su rezultati. On ima način na koji do njih stiže, ali i njemu je potrebna pomoć, ne samo moja, već čitave košarkaške Srbije”, dodao je Pešić.

“Svi moraju da se ujedine za dobrobit reprezentacije”

Pobrinuo se Pešić i da pohvali sve svoje dosadašnje saradnike.

“Svi su me napustili. Ostao sam sa predsednikom Čovićem i njegovim novim timom. Moji treneri su svi u inostranstvu. Jedan je u Bolonji, Oliver Kostić je postao trener Kuvajta, Marinović je u Australiji. Dva atlestka trenera su u Turskoj i Nemačkoj. Taki (Dragan Tarlać) je kao gastarbajter otišao u Nemačku, a ja sam jedini srpski gastarbajter koji je ostao ovde. Taki je veliki pozitivac, igrači ga vole i imao je veliki uticaj na ove uspehe. Odlično je povezao trenere i savez, ali i igrače”, rekao je nekadašnji trener Barselone.

Podsetio je i da reprezentaciju uskoro očekuju dueli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Ja vrlo dobro znam da nemamo zlato od Indijanapolisa. Javnost je ta koja postavlja ciljeve i moje je da ih ispunim. Daleko je Evropsko prvenstvo, a iz nekog razloga se ne obraća pažnja na kvalifikacije. Jugoslavija je često preskakala kvalifikacije, ali se sistem promenio i sada moramo da ih igramo. Očekuju nas dueli sa Danskom 21. novembra u gostima i tri dana kasnije ovde. Fiba nije našla dobro rešenje, pa se na primer 21. novembra igra meč između Zvezde i Partizana u Evroligi”, nastavio je Pešić.

Naglasio je i da će takav rasplet značajno oslabiti njegov tim.

“Zbog načina na koji je raspored napravljen, nećemo imati veliki broj igrača na raspolaganju. Razgovaraću sa Željkom i Janisom da nam daju makar po jednog igrača, jer su nam svi važni. Mi ne možemo da računamo ni na ostale igrače koji igraju Evroligu, a dobra stvar je da će Avramović moći da igra. Ima talentovanih igrača iz Mege i FMP-a, a biće tu i Ristić koji je uvek tu kad je najteže”, požalio se trofejni stručnjak.

Nakon toga je pozvao javnost i večite rivale da se ujedine i stave reprezentaciju na prvo mesto.

“Moram stoga da vas iskoristim i pošaljem poruku da su svi bili srećni kad je reprezentacija beležila uspehe. Željko je bio prvi koji mi je čestitao, ali su to uradili i Janis, kao i drugi ljudi iz oba klupa. Sada pozivam da se klupske boje ujedine, jer imamo samo jednu Srbiju i da se svako odrekne pomalo kako bismo pobedili Dansku. Voleo bih posle toga da se rasproda i Pionir i da svi dođu sa zastavama Srbije i da nas podrže. U novembru 2021. godine u Pioniru u kvalifikacijama protiv Letonije je bilo 500 ljudi, a protiv Finske u februaru ove godine je bilo 8.000 ljudi, što znači da samo napredovali”, dodao je selektor Srbije.

“Srbiji neophodna profesionalna liga”

Podsetio je i da je zagovornik srpske profesionalne lige, koju smatra neophodnom za razvoj srpske košarke.

“Ja sam jugonostaligčar koji je rođen u Srbiji i uvek sam za to da se ujedinjujemo. Međutim, Srbija mora da ima svoju profesionalnu ligu. Treba da igramo sa klubovima iz drugih zemalja, ali kroz evropske kupove. Ostali srpski klubovi moraju da igraju evropska takmičenja, a to nije bio slučaj u posldnjih 10 do 15 godina. Košarka će nam se u suprotnom svesti na Zvezdu i Partizan i zbog toga smo u zatvoru i ne znamo šta se dešava spolja. To bi pre svega bilo dobro za popularizaciju košarke, ali i za to da mladi ostaju ovde. Dobra stvar je naravno i da Partizan i Zvezda budu kvalitetni, ali košarka mora da se razvija i u drugim gradovima”, rekao je Pešić.

Prema njegovom viđenju, osim profesionalne, Srbija bi morala da ima i razvojnu ligu.

“Treba nam pre svega profesionalna liga od 10 do 12 klubova, ali i razvojna liga. Mladi bi igrali u razvojnoj ligi i tu bi trebalo da dobiju šansu, kasnije pređu u prvu ligu i posle tek u inostranstvo. Pričao sam o tome i sa Čovićem, ali i sa Danilovićem koji je to podržavao. Teško je naravno to napraviti, a neophodna je podrška večitih rivala. Oni moraju da lobiraju za to da se napravi srpska liga koja bi im davala ista prava za učešće u Evroligi kao što je to i sada slučaj. Moramo da krenemo sa tim i da se klupske zastave ujedine u zastavu Srbije. Tada će doći rezultati, a mladi igrači će imati perspektivu i moći će da napreduju”, istakao je osvajač bronzane medalje sa prethodnih Olimpijskih igara.

Dodao je i da je za ceo taj projekat neophodna podrška države.

“Nadam se da će predsednik Aleksandar Vučić ovo da čuje. On voli košarku i država je pomagala u prethodnom periodu. Međutim, moraće da povedu računa i o ovim stvarima i biće neophodna podrška kako bi se taj projekat ostvario”, izjavio je Pešić.

“Zvezda i Partizan mogu da ispune svoje ciljeve”

Osvrnuo se i na rezultate Zvezde i Partizana na početku Evrolige.

“Kada gledamo Zvezdu, dobar početak nije iznenađenje jer su napravili kontinuitet. Zadržali su i trenera i sada uz iskustvo prave dobre rezultate. Trijumf protiv Fenera je bio iznenađenje samo zbog načina na koji je Zvezda to uradila. Utakmica protiv Barse je bila jedna od najboljih koje sam gledao u skorije vreme i verujem da poraz neće mnogo naškoditi Zvezdi”, rekao je stručnjak rodom iz Pirota.

Kada je reč o Partizanu, prevashodno je prokomentarisao uticaj srpskih igrača na igru crno-belih. 

“Partizan ima mnogo novih igrača i vezali su dve pobede. To im je leglo kao kec na deset u ovom trenutku i vide se konture ispunjavanja ciljeva. Drago mi je što su Marinković i Pokuševski dobili minute. Vanja je već dugo evroligaški igrač i član reprezentacije, pa ima i status i iskustvo. Pokuševskom će trebati vremena, izuzetno je talentovan, ali će morati sve iz početka da radi i uči i pred njim je veliki put”, izjavio je Pešić.

Za kraj je dodao da veruje u Uroša Plavšića, koji nije uspeo da se nametne u Zvezdi u uvodnom delu sezone.

“Plavšić je dobio određenu priliku u ABA ligi. Igrao je protiv Splita, kada su svi igrali slabo, a protiv Mornara mu je nedostajalao sampopouzdanje. Međutim, ja verujem u njega. Talentovan je i moderan košarkaš i ima puno košarke u rukama. Sigurno će vremenom pokazati kvalitet, a pomoći će mu i odlični igrači na bekovskim pozicijama”, zaključio je Pešić.

Narednu utakmicu reprezentacija Srbije će odigrati u gostima protiv Danske 21. novembra u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano naredne godine u Poljskoj, Letoniji, Finskoj i na Kipru. Samo tri dana kasnije, Danci stižu u Srbiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare