21. Oktobra 2024.

Ovo je nova evropska prestonica droge: “Pogledajte koliko trošimo samo na heroin, bolje da smo mrtvi!”

Kontroverzna ideja o ustanovi za bezbjedniju upotrebu droga prvi put je razmatrana u Škotskoj 2016.

U narednih nekoliko nedelja Engleska pušta u rad svoju prvu „prostoriju za bezbedniju konzumaciju droga“, koja će omogućiti zavisnicima da unose ilegalne narkotike u ustanovu bez straha od hapšenja i konzumiraju ih pod medicinskim nadzorom, piše Skaj njuz.

Na ovaj način nadležni pokušavaju da smanje broj umrlih i „očisti ulice”. Slične institucije već postoje u Škotskoj, koja ima najveću stopu smrtnosti od droga u Evropi, a situacija u gradu Glazgovu opisuje se kao epidemija.


Prošle godine su 1.172 osobe umrle od droge u Škotskoj, a opioidi kao što je heroin odgovorni su za 80 odsto tih smrti. Novinari Skaj njuza u Glazgovu proveli su jutro sa zavisnikom Krisom, 41-godišnjim bivšim slikarom i dekoraterom. Njegova majka je ubijena 2007. godine, nakon čega su usledile dve decenije kriminala i upotrebe droga.

Kris je koračao niz ulicu, ponosno mašući špricem napunjenim smeđom tečnošću, dok su automobili prolazili kroz komšiluk. On je novinarima rekao da mu je trebalo manje od deset minuta da uzme heroin, koji je platio 12 evra za 20 mililitara. Pišu da je vidno očajan, poručujući da to treba što pre da „uzme u sebe”.

Učinio je to u obližnjem žbunju pored parkinga supermarketa koji je bio prepun krvavih iskorišćenih igala, zbog čega postoji ozbiljna opasnost od zaraze opasnim infekcijama. Držao je špric među zubima dok je spuštao pantalone, tražeći mesto za ubrizgavanje u potkolenicu i prepone.

  • Zaista je odvratno, ali moram to da uradim – rekao je novinarima Skaj njuza.

Nadležni veruju da bi objekat za bezbedniju konzumaciju droga mogao da privuče zavisnike i da ih udalji iz uličica gde im na svakom koraku preti moguća infekcija, i u sterilnu kliničku sredinu. Kris kaže da nije svetac i da se ne pretvara da je, potrebno mu je oko 1.200 evra mesečno za drogu koju finansira krađom iz prodavnica.

On ne veruje u vladin plan za bezbednije institucije, uz obrazloženje da će većina misliti da je to zamka, jer nema poverenja u zvaničnike i policiju. Novinari su zatim pitali Krisa da li je ikada razmišljao o tome da mu je jedan od tih snimaka poslednji.

Da budem iskren, prijatelju, to bi bio blagoslov. S obzirom na to kakav je moj život sada, umiranje izgleda bolje – rekao je za Sky News


Ideja o ustanovi za bezbedniju konzumaciju droga prvi put je razmatrana u Škotskoj 2016. godine. Često je primenjivana i u drugim velikim evropskim gradovima, čiji zvaničnici tvrde da su objekti pomogli da se spasu životi. Uprkos tome, to se doživljava kao kontroverzna ideja i nije jeftina. U izgradnju novih institucija u Škotskoj svake godine ulaže se skoro tri miliona evra, u zavisnosti od uspeha one u Glazgovu.

Engleska brine da li će ista ideja pozitivno uticati na smanjenje broja poginulih i kako će funkcionisati saradnja sa policijom. Protivnici tvrde da bi institucije mogle umanjiti opasnosti od droga i skrenuti ključne resurse.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare