21. Oktobra 2024.

Veliki dijelovi Italije pod vodom, kritično u Emiliji Romanji

Italija, od severa do juga, na udaru je nevremena koje je paralisalo i ostrvo Siciliju. Kritična situacija je u regionu Emilija Romanja. U Banjakavalu, u oblasti Ravene, naređena je potpuna evakuacija područja koja su već bila pogođena prethodnim talasima lošeg vremena. U Čezenatiku je za samo nekoliko sati palo 70 milimetara kiše, koja je napravila probleme na delu kanalizacionog sistema i podvožnjaka, a železnički saobraćaj je obustavljen. Narandžasto upozorenje za Emiliju Romanju, Lombardiju i Veneto na snazi je i sutra.

Narandžasti meteoalarm na snazi je na južnoj i jonskoj obali Kalabrije, u velikom delu Emilije Romanje, u oblastima Veneta i Bazilikate i u jugoistočnim delovima Lombardije. U još trinaest regiona na snazi je žuto upozorenje.

Zbog obilne kiše u poslednjih nekoliko sati blokirani su brojni putevi u Bolonji.

Nakon čelnika regije Emilija Romanja, i lokalne vlasti u Bolonji zatražile su uvođenje vanredne situacije.

“Bolonja je grad koji je najviše pogođen i neophodni su nam resursi da se život što pre vrati u normalu”, rekao je gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore na konferenciji za novinare, podsećajući da je grad u maju 2023. godine pretrpeo štetu od 200 miliona evra, a najnovije vremenske nepogode samo su produbile probleme. 

U poslednjih 48 sati palo je kiše koliko prosečno padne za dva jesenja meseca, objasnio je Lepore.

Karabinjeri koji su uključeni u veliki broj spasilačkih operacija u Emiliji Romanji, u više slučajeva su intervenisali i da spreče pojedince da prave selfije u blizini reka koje se izlivaju.

Iz policije je saopšteno da je nekoliko takvih slučajeva bilo u oblastima oko Ređo Emilije i posebno u Kastelnuovo di Soto, gde su pojedinci stajali blizu obala reka kako bi napravili selfi ili snimke za društvene mreže, prenela je ANSA.

U poplavljenim područjima izdato je zvanično upozorenje regionalnih vlasti građanima da se klone obala reka i potraže skloništa.
Prema podacima vatrogasne službe, u poplavama u Emiliji Romanji poginuo je dvadesetogodišnji mladić.

Velike poplave zabeležene su u subotu i u Toskani zbog izlivanja reke Čečine, uzrokovanog pucanjem nasipa u severnom delu regije nakon što su obilne kiše pogodile to područje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare