20. Oktobra 2024.

Vulin: Nećemo dozvoliti promjenu istorije, a Srbiji je mjesto uz pobjednike

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je u maršu Besmrtnog puka povodom 80. godišnjice od oslobođenja Beograda.

Vulin je istakao da je osamdeset godina od oslobođenja Beograda veliki praznik srpskog naroda, veliki praznik slobode.

– Mi smo se četiri godine tukli sa okupatorom, možda i jedini u Evropi. Crvena armija je stigla 1944. godine i sa njima je došla i konačna pobjeda. Za razliku od ogromne većine evropskih naroda mi možemo da budemo zahvalni svojim sovjetskim saborcima, a oni mogu da budu zahvalni što su uopšte doživjeli slobodu. Istorijski nesporazum između Srba i ostatka bivše Јugoslavije i nalazi se u tome što smo mi čvrsto vjerovali da 1944. godine oslobađamo od Njemačke, a oni su to doživjeli kao okupaciju. Svi Srbi su 1944. godine bili slobodni, a svi oni koji su poslije sa nama dijelili Јugoslaviju smatrali su da su okupirani – istakao je Vulin.

Marš Besmrtnog puka u Beogradu (Ustupljena fotografija)

Marš Besmrtnog puka u Beogradu (Ustupljena fotografija)

Naglasio je da je Srbija zahvalna Rusiji za vijekove borbe za slobodu, zahvalna je što podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i što nikada ni u jednom trenutku istorije Srbija nije bila na različitim stranama.

– Mi smo jedini narod u Evropi koji smije to glasno i da kaže. Mi smo jedini narod u Evropi koji, zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću, nije i neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Mi se za hiljadu mrtvih crvenoarmejaca nećemo odužiti tako što ćemo im porušiti spomenike, ili tako što ćemo im uvesti sankcije ili što ćemo im zabraniti da dođu da obilježe 80 godina slobode koju su donijeli, mi nećemo biti tako podli da zabranimo sovjetskim oslobodiocima da dođu na dan obilježavanja oslobođenja Aušvica. Mi nećemo dozvoliti da se istorija promijeni zato što je naše mjesto u istoriji mjesto pobednika – rekao je Vulin i dodao “svim Beograđanima, svim slobodarima čitavog svijeta čestitam dan pobjede, čestitam dan slobode.”

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare