20. Oktobra 2024.

Dodik: Idemo ponosno na BRIKS iako će Zapad u tome vidjeti razlog za novi napad na Republiku Srpsku

Zvaničnici NATO-a govore o nekom “malignom ruskom uticaju” u BiH, ali da je jedini maligni uticaj u BiH uticaj koji su Britanci, Amerikanci i u značajnom delu briselska administracija tamo činili, poručio je predsednik Republike Srpske

Samit BRIKS je prilika da budemo prisutni, da vidimo kuda savremeni svet ide. To je organizacija slobodnih zemalja koje poštuju suverenitet, žele da sarađuju na ekonomskom i svakom drugom planu i održe mir u svetu. To su vrednosti koje baštini Republika Srpska, kaže u intervjuu za “Sputnjik” predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Idemo u Kazanj da bismo se sreli sa ljudima koji nesumnjivo determinišu ono što će biti savremeni svet u budućnosti. Jedna mala Republika Srpska imaće priliku da iz prve ruke spozna na koji način će se BRIKS organizovati i kako će se kretati u budućnosti, ističe Dodik.

“Vidimo da postoji značajan broj zemalja koje su zainteresovane za tu asocijaciju koja nije vojnog, nego isključivo ekonomskog i političkog karaktera. Mi vidimo Republiku Srpsku upravo u toj vrsti sveta, u kome suvereno odlučujemo o našim pravima, o našem ustavu i zakonima, suvereno odlučujemo o našem načinu života, o poštovanju onih vrednosti, tradicije koje smo mi kroz istoriju, kroz razvoj našeg naroda stekli”, napominje on.

BRIKS je, prema njegovim rečima, asocijacija koja formira i institucionalizuje razne oblike pomoći zemljama koje su zainteresovane da da očuvaju svoju slobodu i svoju nezavisnost.

Dodik je rekao da je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom već dogovoren, ali da će se u narednim danima dogovoriti oko sastanaka sa još nekim svetskim liderima.

Komentarišući nedavne pretnje generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea Republici Srpskoj, Dodik je rekao da nije očekivao da će on kao papagaj da ponavlja već istrošene fraze koje nisu uopšte tačne.

“Ako uzmete međunarodnu klasifikaciju toga šta je secesija, to je događaj koji se već desio. Dakle, nije događaj koji se dešava. Secesija je kad se jedan deo zemlje odvoji nasilno od drugog dela i taj drugi deo ne priznaje taj otcepljeni deo”, rekao je on.

Dodik kaže da zvaničnici NATO-a govore o nekom “malignom ruskom uticaju”, ali da je jedini maligni uticaj u BiH uticaj koji su Britanci, Amerikanci i u značajnom delu briselska administracija tamo činili. “Rusi ni u čemu tamo posebno nisu prisutni, a oni ih stalno optužuju za maligni uticaj.”

“Ako hoće da pričaju malignom uticaju, onda je to maligni uticaj. Kad kažu da je ruski maligni uticaj, onda oni smatraju da treba taj njihov već ostvareni maligni uticaj prebaciti na nekog drugog. E to ne uspevaju”, rekao je on.

Na pitanje da li je sa Zapada bilo signala da ne ide u Kazanj, Dodik je rekao da je nekih ranijih godina bilo takvih priča, pa su se uverili da ne vredi.

“Mislim da treba da budemo tamo. Meni je čast da idem tamo. Posebna je čast što mi je predsednik Putin priredio tu mogućnost. O BRIKS-u se već govori desetak, petnaest godina, ali on intenzivan rast doživljava u zadnje dve, tri godine”, istakao je predsednik Republike Srpske.

Komentarišući kritike BRIKS-a koje su prisutne u bošnjačkoj štampi, Dodik je rekao da mnogi političari u BiH ne žele da razumeju svet.

“Oni imaju potrebu da pokazuju da su sa Zapada jer pripadaju muslimanskoj veri i oni smatraju da su oni, kako vole da kažu, neka umerena priča. Nikako ne želim da kažem da su oni ekstremni. Nisu. Nisu sad. Ranije su bili. Kad su mogli da dovedu mudžahedine ovde, da odsecaju Srbima glave, tada su bili”, istakao je on.

Dodik se osvrnuo i na “nepristojne ponude” – da ojača nešto što se zove “funkcionalnost BiH” u zamenu za oslobađajuću presudu u procesu koji se vodi protiv njega, navodeći da one stalno postoje, ističući da to govore oni koji žele da eksploatišu rudna bogatstva Bosne i Hercegovine.

“Ja tražim da mi budemo 50 odsto vlasnici svega, i eksploatacije i onoga što prolazi ispod toga. Ja neću da država ostane siromašna. (…) E, sad naravno, oni su naučili da otimaju. Kao što su oteli izvorišta nafte u prošlosti, sad bi oteli i rudna nalazišta na ovim prostorima. Pa sad, pošto mi to nećemo, onda su smislili koncept da to smeste u Sarajevu u kancelariju, pa je to lakše rešiti”, rekao je Dodik.

On je rekao da je iluzija da bi nedavno održani lokalni u BiH mogli da dovedu do stabilizacije situacije u toj zemlji.

“BiH nema nikakvu šansu. BiH nikada nije imala šanse. BiH je bila pašaluk u Otomanskoj imperiji. Bila je provincija u Austro-Ugarskoj. BiH je nešto bila kroz bivšu Jugoslaviju. Bila je socijalistička republika, koja je formirana komunističkim tvorevinama. BiH nikada nije mogla sama da živi. Nema dokaza u istoriji da je jedan trenutak živela sama. Sama sobom upravljala. BiH ne može da bude država”, istakao je on.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare