19. Oktobra 2024.

Plaže Sidneja preplavljene hiljadama misterioznih crnih lopti: ‘Ne diraj ih’

Lopte nisu štetne po zdravlje kada su ostavljene na pesku, ali ih ne treba dirati.

Plaže u Sidneju ponovo su otvorene za kupače u subotu nakon što su vlasti uklonile hiljade crnih kuglica zagađenja sa obale za koje su testovi otkrili da su uzrokovane hemikalijama sličnim onima koje se nalaze u kozmetici i proizvodima za čišćenje.

Oko 2.000 misterioznih crnih loptica, neke veličine loptica za golf, bačeno je u more širom Sidneja od utorka, što je dovelo do zatvaranja osam plaža, uključujući i kultnu plažu Bondi. Zbog straha da su veoma toksični, pokrenuta je velika akcija čišćenja.


„Na osnovu saveta Agencije za zaštitu životne sredine, sada možemo da potvrdimo da se pelete sastoje od masnih kiselina, hemikalija koje su u skladu sa onima koje se nalaze u proizvodima za čišćenje i kozmetičkim proizvodima, i nešto lož ulja“, rekao je izvršni direktor pomorstva Novog Južnog Velsa Mark. Hutchings.

On je dodao da kuglice, koje su se u petak pojavile u manjem broju, ostavljene na pesku nisu štetne po zdravlje, ali da ih ne treba dirati.


Agencija za životnu sredinu Novog Južnog Velsa saopštila je da se laboratorijskim testiranjem nastavlja da se utvrdi odakle su kugle došle.

„Još uvek nije jasno odakle dolaze i biće nam potrebno još nekoliko dana da to utvrdimo“, rekao je izvršni direktor EPA Stiven Biman.

Plaže u Sidneju, poznate po zlatnom pesku i čistom moru, privlače turiste iz celog sveta.


Radnici u zaštitnim odelima čiste plažu u Sidneju od crnih otrovnih lopti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare