17. Oktobra 2024.

Fudbaleri protiv rasista: Pokaži „X“ rukama i utakmica staje

IFA okreće novi list u borbi protiv rasizma.

Ubuduće, sudije će prekidati utakmicu iste sekunde kada primete rasističke povike ili gestikulacije s tribina, ali i ako im se fudbaleri požale na isto.

Novim pravilom donetim na 74. kongresu FIFA u Bangkoku predviđeno je i da utakmica trajno bude prekinuta ukoliko sudija i delegat procene da se radi o neprihvatljivom obliku govora mržnje, rasne ili bilo koje druge diskriminacije.

„FIFA je donela odluku o preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u fudbalu. FIFA će u saradnji sa svim nacionalnim savezima aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja delovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača“, navodi se u saopštenju na sajtu Hrvatskog nogometnog saveza.

FSS u trenutku objave ove vesti i dalje nije podelio odluku FIFA na svom zvaničnom portalu.

Na Kongresu FIFA ustanovljena je i gestikulacija kojom igrači mogu poslati jasnu poruku sudiji da su doživeli uvrede na rasnoj osnovi. Reč je o prekrštenim rukama u „X“.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

Prvi korak

Sudija prekida utakmicu – Ako ste doživeli uvrede na rasnoj osnovi upotrebite „gest protiv rasizma“ (prkrštene ruke u „X“) i sudija će automatski prekinuti utakmicu;

Drugi korak

Sudija šalje ekipe u svlačionice – Ako se uvrede nastave nakon upozorenja i nastavka igre, sudija drugi put prekida meč i šalje ekipe u svlačionice.

Treći korak

Sudija prekida meč – Ukoliko se uvrede ponove tokom pauze ili nakon nastavka meča, utakmica je trajno prekinuta i biće rešena za „zelenim stolom“.

Ovaj jasno definisan protokol će definitivno pomoći u borbi protiv rasizma na fudbalskim terenima, ali je i dalje poraz što je sve ovo potrebno raditi u XXI veku.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare