17. Oktobra 2024.

Apple crumble: Jesenji kolač s jabukama koji će te oduševiti

Jesen je pravo vrijeme da uživamo u prelijepim, sezonskim kolačima, a ovaj recept za kolač s jabukama i mrvicama je savršen spoj topline, slatkoće i začina. Ovaj desert je savršen za hladne dane, kada želiš nešto utješno i aromatično.

Sa slojem mekanih, slatkih jabuka i hrskavom korom, uz dodatak kugle sladoleda i preliva od karamele, ovaj kolač će postati tvoj omiljeni izbor za sve prilike.

Sastojci za kolač s jabukama:

Za tijesto za pecivo:

  • 1 šolja neslanog putera (226 g, sobne temperature)
  • ½ šolje smeđeg šećera (110 g)
  • ¼ šolje granuliranog šećera (50 g)
  • 2½ šolje višenamjenskog brašna (318 g)
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • ½ kašičice cimeta u prahu

Za punjenje od jabuka:

  • 3½ šolje oguljenih i sjeckanih jabuka (380 g)
  • 3 kašike višenamjenskog brašna (24 g)
  • ¼ šolje smeđeg šećera (50 g)
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića u prahu

Priprema:

Priprema tijesta:

Rernu zagrij na 175°C. Pripremi tepsiju oblažući je papirom za pečenje, i lagano podmaži ivice. Mikserom umuti puter na srednjoj brzini jednu minutu. Zatim dodaj smeđi i granulirani šećer, pa muti još jedan minut, dok smjesa ne postane kremasta.

U posudu dodaj brašno, prašak za pecivo, so i cimet. Muti na niskoj brzini dok se smjesa ne sjedini u mrvičasto tijesto. Polovinu tijesta utisni na dno tepsije i poravnaj. Peci 20 minuta, ili dok ivice ne postanu zlatno smeđe. Ostavi sa strane da se hladi dok pripremaš punjenje od jabuka.

Punjenje od jabuka:

Oguli i iseckaj jabuke na male kockice. U činiji pomiješaj jabuke s brašnom, smeđim šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem. Ohlađenu podlogu prelij ravnomjernim slojem jabuka. Preostalo tijesto izmrvi po vrhu jabuka, stvarajući hrskavi sloj.

Peci kolač u rerni oko 35–40 minuta, dok vrh ne postane zlatan. Pusti da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga isječeš na komade.

Ovaj kolač s jabukama je sjajan sam po sebi, ali ga možeš poslužiti s kuglom sladoleda i preliti karamel sosom za dodatnu dozu slatkoće. Uživaj u ovoj divnoj jesenjoj poslastici uz toplu šolju čaja ili kafe!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare