17. Oktobra 2024.

Kupujete novi laptop? Evo kako da odaberete pravi uređaj za svoje potrebe

Izbor laptop računara je toliko veliki da se kupci prilikom odabira često ”izgube” u moru uređaja. Kako odabrati laptop po svojoj meri i na koje karakteristike obratiti pažnju objasnili su IT stručnjaci.

Kupovina novog uređaja je uzbudljivo iskustvo, ali i vrlo naporno, jer treba odabrati najbolji uređaj za izdvojeni novac. Kupci, posebno oni koji se u performanse računara ne razumeju baš najbolje, često ni ne znaju na šta treba obratiti pažnju, pa su zato IT stručnjaci sa ruskog portala Ferra podelili nekoliko korisnih saveta.

Procesor

Procesor je jedna od najvažnijih komponenti računara, a kako bi vas uređaj dobro služio i zadovoljavao sve vaše potrebe, važno je odabrati odgovarajući. AMD procesori će više odgovarati korisnicima koji pokreću više programa odjednom (i koji vole da rade više stvari odjednom), dok će Intel procesori više odgovoriti na zahteve korisnika koji rade u kompleksnim programima.

Grafička kartica 

Ljubiteljima igrica više će odgovarati laptop računari sa NVIDIA grafičkim karticama. Sa druge strane, oni koji laptop koriste prvenstveno za posao, biće zadovoljniji performansama svog uređaja ukoliko on bude imao AMD grafičku karticu. Ovo se posebno odnosi na osobe koje rade u sferi grafičkog dizajna i video-animacije.

Operativna memorija i hard disk

Kako biste neometano pokretali savremene igrice i radili sa zahtevnim softverima i 3D grafičkim animacijama, potrebno je da vaš laptop ima najmanje 32 gigabajta operativne memorije. Ukoliko laptop koristite za neke bazične potrebe, biće dovoljna i nešto manja memorija. Kada je reč o hard disku – u svakom slučaju birajte one latopove koji imaju najmanje 512 gigabajta memorije.

Performanse monitora

Ljubitelji kvalitetne slike na ekranu trebalo bi da biraju laptopove koji imaju najmanje FullHD rezoluciju. Ekrani većih dimenzija (od 17 do 21 inča) odgovaraće onima koji laptop koriste za posao, igranje igrica i gledanje filmova i serija, dok će oni manji (od 14 do 16 inča) biti zgodniji onima koji uređaj često nose sa sobom, jer su manje kabasti.

Dodatne mogućnosti

Zavisno od toga u koju svrhu nameravate koristiti laptop, možete potražiti i uređaje koji imaju posebne funkcije: dobar sistem hlađenja biće koristan onima koji rade sa zahtevnijim softverima ili igraju igrice, dobro ozvučenje – onima koji gledaju filmove, a veći broj ulaza za USB – onima koji sa uređaja često prebacuju sadržaj na eksterne nosače.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare