16. Oktobra 2024.

Tajna grobnica otkrivena ispod mjesta gdje je Indijana Džons tražio Sveti gral

U srcu drevnog grada Petre u Jordanu nalazi se objekat poznat kao Riznica. Na ovoj lokaciji su se snimali čuveni filmovi serijala “Indijana Džons”, a sada izgleda da se radnja filma u neku ruku obistinila: Ispod samog ulaza arheolozi su otkrili blago – grobnicu sa ostacima najmanje 12 osoba i predmetima starim barem 2000 godina.

Riznica je najpoznatija građevina iz Petre, a na njenu popularnost je velikim delom uticao treći deo filmskog serijala “Indijana Džons”, u kom je Harison Ford sa Šonom Konerijem tražio Sveti gral. Zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih arheoloških misterija, grad Petra je dvehiljaditih godina proglašen za jedno od Novih sedam svetskih čuda.

Dok su stručnjaci vekovima raspravljali o svrsi Riznice, najpopularnija teorija je da spomenik služio kao mauzolej, iako u samoj zgradi nisu pronađeni skeletni ostaci – sve do sada.

Pomoću specijalnoh radara čiji talasi probijaju u tlo i otkrivaju podzemne objekte, otkrivene su prostorije sa desne strane Riznice, koja prethodno nije bila dovoljno istražena. Tada je pronađeno pravo blago – netaknuta grobnica. Otkriće je posebno značajno jer je većina grobnica već uveliko pokradena ili već otvarana, ali ova je sadržala posmrtne ostatke i zagrobne predmete od bronze, gvožđa i keramike.

Ova grobnica je pružila fascinantan uvid u živote Nabatejaca, čije je pustinjsko kraljevstvo vladalo tim prostorom od četvrtog veka pre nove ere pa sve do 106. godine, kada ih je Rimsko carstvo anektiralo.

Riznica u Petri.Salah Malkawi / Getty

“Ovo je izuzetno retko otkriće. Tokom dva veka istraživanja Petre, nikada nešto slično nije otkriveno i to ispred jedne od najpoznatijih građevina na svetu”, istakao je Džoš Gejts, voditelj istraživačke emisije.

“Nadali smo se da ćemo pronaći bilo šta što bi nam moglo reći više o drevnim ljudima i ovom mestu. Ljudski ostaci mogu biti zaista vredan alat u tom pogledu. Kosti u ovoj grobnici nisu prekopavane i pomerane, tako da je to izuzetno retko,” dodaje za Si-En-En.

Među pronađenim artefaktima bilo je nekoliko posuda, od kojih je jedan keramički putir posebno privukao pažnju. Pronađen je u rukama jednog skeleta, a po obliku podseća na oblik Svetog grala. “To je zaista bio sjajan trenutak u kome istorija imitira umetnost”, rekao je Gejts.

Šta otkriće govori o životu drevnih Nabatejaca

Za sada, prema pronađenim nabatejskim grobnicama, čini se da ne postoji velika razlika između kraljevskih i onih u kojima su sahranjeni obični ljudi, tako da je teško reći da li su nedavno otkrivene grobnice ispod Riznice bile namenjene članovima kraljevske porodice.

Istraživači takođe pretpostavljaju da je većina tekstila i nakita u nabatejskim nekropolama, kao što su platneni zavoji i ogrlice, izgubljena zbog vlage i poplavne vode koja je prodirala u grobnicu. Planiraju i da datiraju skelete i artefakte, kao i da koriste DNK uzorke kako bi utvrdili da li su sahranjeni ljudi bili u srodstvu. Druge analize bi mogle da pomognu u proučavanju njihovog načina ishrane i da otkriju da li su se bavili fizičkim poslovima.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare