15. Oktobra 2024.

Vulin: Srbi u Crnoj Gori su autohtoni narod, a ne plod inženjeringa

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da Srbi u Crnoj Gori nisu plod ničijeg inženjeringa, već autohtoni narod koji je Crnu Goru stvorio i još je stvara.

 Mnoge su nacije nastale iz velikog srpskog naroda, ali srpski narod nije nastao ni iz jedne druge – rekao je Vulin, reagujući na izjavu predsjednika crnogorskog DPS-a Danijela Živkovića o rezultatima popisa u Crnoj Gori da “srpski inženjering nije uspio”.

Vulin je istakao u saopštenju da ne zna zašto Živkoviću takvu radost pričinjava povećan broj Srba i smanjen procenat Crnogoraca.

On je dodao da je, nakon popisa u Crnoj Gori “sprovedenog brže od kineskog”, sa nešto manjim brojem popisanih stanovnika, Crna Gora najzad saznala koliko u njoj živi Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Šiptara.

– Tu nema šta da se komentariše, ali ima se šta reći na izjavu izvjesnog Živkovića, predsjednika DPS-a. Kaže Živković da na osnovu broja Srba i Crnogoraca vidi da srpski inženjering nije uspio. Raduje me što se Živković bez obzira šta govorio obraća na srpskom jeziku da ga mi Srbi razumijemo. Ili je tako ili smo svi mi bez ikakvog truda progovorili crnogorskim jezikom – poručio je Vulin.

Prema rezultatima popisa u Crnoj Gori, sprovedenog krajem prošle godine, a objavljenih danas, Crnogorca ima 41,12 odsto, Srba 32,93 odsto, srpskim jezikom govori 43,18, a crnogorskim 34,52 odsto, pravoslavaca je 71,10 odsto, građana islamske vjere je 19,99 odsto, a katoličke 3,24 odsto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare