Smanjuje nadutost, plinove, podrigivanje i smiruje simptome nadraženog crijeva
Čaj se preporučuje svima koji pate od gastrointestinalnih oboljenja
Na sanskrtu, kim se zove “jeera” (jeera), što znači onaj koji pomaže probavi. Osim što stimuliše probavu, odnosno ubrzava metabolizam, ajurvedska medicina prepoznaje i koristi i druga ljekovita svojstva kima. Smatra se dobrim saveznikom kod srčanih bolesti, dijabetesa, mučnine i hronične groznice. Neka istraživanja su također otkrila moguća antibakterijska svojstva i da može pomoći kod epilepsije i raka. Koristi se za pomoć kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i postporođajnih poteškoća. Sadrži velike količine gvožđa, minerala koji pomaže organizmu na mnogo načina, a glavni je sastojak hemoglobina koji prenosi kiseonik iz pluća do svih ćelija u telu, i deo je enzima za pretvaranje energije i metabolizam, i čuvar imunološkog sistema.
Čaj za bolje varenje
Čaj se preporučuje svima koji pate od gastrointestinalnih oboljenja. Djeluje na smanjenje nadutosti, plinova, podrigivanja i smiruje simptome iritabilnog crijeva. U tom slučaju, čaj treba piti nakon svakog obroka i bez zaslađivača. Kašičicu sjemenki kima preliti sa 2,5 decilitra vrele vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Procijedite i pijte polako, u malim gutljajima.
U sudovima
Proces kuhanja ovisi o tome da li recept zahtijeva sjemenke kima ili prah. Celu semenku treba staviti u posudu na početku kuvanja kako bi začin imao vremena da pusti svoju esenciju; dodavanjem vrućoj supi ili ulju oslobodit će se miris i okus. Mljeveni kim je glavni sastojak nekoliko različitih mješavina, uključujući curry. Koristi se i u marinadama.
Ako koristite prah umjesto sjemenki i obrnuto, morat ćete dodati različite količine. Budući da je okus mljevenog kima koncentrisaniji od cijelih sjemenki, trebat će vam manje. Na primjer, umjesto 1 žlice mljevenog kima, koristite 1 1/4 žlice sjemenki. Kumin se može kupiti u većini trgovina. Takođe se može čuvati neko vreme. Sjemenke kima mogu se dugo čuvati u zamrzivaču, inače se mogu čuvati u ostavi do tri do četiri godine. Mljeveni kim treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu i trajat će do šest mjeseci.
Jutarnji.hr