14. Oktobra 2024.

Rijeka Lena: Riznica prirodnih i arheoloških atrakcija i “kuma” ruskog vožda

Lenski i Sinski stubovi, arheološko nalazište Šiškinski spisi, veliki broj retkih i endemičnih vrsta biljaka i životinja – sve ovo čini reku Lenu ne samo jednom od najvažnijih transportnih puteva Rusije, već i riznicom istorije, kulture i prirodnih dobara. Ova reka ujedno je i “kuma” jednom od najznačajnijih ličnosti SSSR, Vladimira Iljiča Lenjina. Kako?

Deseta po veličini reka na svetu i najveća u Istočnom Sibiru, reka Lena izvire na nepristupačnim obroncima planina nedaleko od Bajkala, na nadmorskoj visini od 1.470 metara. Odatle, ona kroz surove predele večnog leda Jakutije i Iskutske oblasti teče sve do Laptevskog mora i severnog Ledenog okeana.

Velika i lenja, ali jako značajna

O tome kako je reka Lena dobila ime postoje trei teorije: prema jednoj od njih, naziv potiče iz evenkijskog jezika i reči “Elju-jene”, što znači velika voda. Druga verzija sugeriše da je naziv Lena reci nadenut jer je lenja i spora, dok se treća vezuje za ženskoj ime Elena, koje je u Rusiji vrlo popularno. 

Sama reka Lena danas je jedan od najvažnijih vodnih puteva Sibira i Rusije, kao i dom za veliki broj riba, vodozemaca i drugih životinjskih i biljnih vrsta. Ali, ono što je najzanimljivije nalazi se na njenim obalama, i to skoro dužinom celog toka od Bajkala do okeana.

Lenski stubovi – svetsko čudo u srcu Sibira

Jedinstveni spomenik prirode nalazi se tik uz obalu reke Lene, prostirući se na više od 40 kilometara. Ove veličanstvene vertikalne krečnjačke stene, čija visina dostiže čak 220 metara, nastale su još pre više od 400.000 godina zahvaljujući eolskoj eroziji, a ako se posmatraju iz daljine, podsećaju na nekakvu kamenu šumu. 

Lenski stubovi su prava riznica fosila izumerlih životinjskih vrsta, poput mamuta, runastog nosoroga i bizona, kao i dom za mnoge retke i endemske vrste pripadnika flore i faune. Zahvaljujući jedinstvenom pejzažnom kompleksu, Lenski stubovi su 2012. godine uvršteni i na UNESKO Listu svetske baštine.

Sinski stubovi – još jedna atrakcija na obalama Lene

Samo 50-ak kilometara nizvodno postoji još jedna prirodna atrakcija, koja se nadovezuje na Lenske stubove: u pitanju su takozvani Sinski stubovi. Oni su još duži od svojih “rođaka” i prostiru se na čak 80 kilometara duž obalske linije. Baš kao i Lenski, i ovi stubovi nastali su prirodnom aktivnošću vetra.

Za ovo mesto mnogi govore da krije neku mistiku, kao i da vreme staje kada se do njega stigne. Lokalno stanovništvo oduvek je verovalo da je su Sinski stubovi mesto moći, a da su vertikalne figure u stvari okamenjeni ostaci divova koje su bogovi kaznili zobg nedela.

Šiškinski spisi – arheološki kompleks iz perioda paleolita

Još dalje niz reku nalazi se i arheološki kompleks Šiškinski spisi: mesto na kome su ljudi iz vremena paleolita, pre oko 15.000 godina, ostavljali zapise na stenama. U vreme kada su oni otkriveni, arheolozi su izbrojali više od 2 hiljade jedinstvenih poruka.

Danas je, nažalost, sačuvana tek jedna trećina svih zapisa, ali je bez obzira na to ovo mesto prava turistička atrakcija. Poruke predaka ispisane su na stenama koje se prostiru dužinom od gotovo 2 kilometra, a na zapisima su mahom prikazane životinje i lovci.

Šta povezuje Lenu i Lenjina

U sovjetsko vreme postojala je teorija da je Vladimir Iljič Uljanov, u vreme kada je bio u Sibiru, odlučio da promeni prezime, a budući da se nalazio nedaleko od reke Lene – izbor je bio logičan. Ovu teoriju istoričari su nekoliko puta opovrgavali, ali je ona i dalje jedina zvanična verzija.

Postojale su i druge, ništa manje zanimljive teorije: Lenjin je falsifikovao dokumenta ne bi li hitno mogao da napusti zemlju, inspiraciju za prezime Lenjin vožd je dobio zahvaljujući Tolstojevom romanu, pa čak i da je njegovo srce osvojila izvesna Elena. Bilo kako bilo, zvanična verzija je i dalje na snazi – reka Lena “kumovala” je Lenjinu.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare