13. Oktobra 2024.

Netanjahu traži od Gutereša da povuče mirovne snage UN iz Libana: Uradite to odmah!

Došlo je vrijeme da se UNIFIL povuče iz uporišta i borbenih područja Hezbolaha, poručio je izraelski premijer

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da “povuče mirovne snage iz zone borbenih dejstava u južnom Libanu radi sopstvene bezbednosti”.

“Želim direktno da apelujem na generalnog sekretara UN: došlo je vreme da se UNIFIL (mirovnici Privremenih snaga UN u Libanu) povuku iz uporišta i borbenih područja Hezbolaha. Sklonite snage UNIFIL-a van opasnosti. To mora da se uradi odmah”, poručio je Netanjahu u video-poruci.

Prema njegovim rečima, Izraelske odbrambene snage (IDF) su to više puta tražile, ali su svaki put bile odbijene.

Izraelski premijer je istakao da odbijanje povlačenja snaga UNIFIL-a čini zaposlene u UN “taocima Hezbolaha, što ugrožava i njihove živote i izraelske vojnike”.

Snage UN u Libanu broje skoro 11.000 vojnika i civilnih službenika iz 48 zemalja. Postavljeni su u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN iz marta 1978. godine.

Najmanje pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je poslednjih dana u izraelskim napadima na glavnu bazu te organizacije u Nakuri, na jugu Libana.

Portparol međunarodnog mirovnog kontingenta Andrea Tenenti ocenio je da bi “izraelska ofanziva na južni Liban uskoro mogla da izmakne kontroli” i da će se pretvoriti u regionalni sukob sa katastrofalnim posledicama za sve”.

S tim u vezi, načelnik Generalštaba Irske vojske Šon Klensi, koja ima osoblje u toj arapskoj zemlji, rekao je  da “to nije slučajan čin”, već “flagrantno kršenje zakona”. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare