13. Oktobra 2024.

Nova studija o kovidu otkrila je: Sada se zna ko je podložniji srčanom i moždanom udaru

Istraživači su se fokusirali na dugoročne kardiovaskularne rizike za nevakcinisane osobe koje su se zarazile tokom prvog talasa pandemije

Ljudi koji su imali teški oblik infekcije u prvom valu pandemije koronavirusa dvostruko su izloženiji riziku od srčanog i moždanog udara.

Nova studija, objavljena u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, otkriva da ovaj povećani rizik može trajati do tri godine. Istraživači su se fokusirali na dugoročne kardiovaskularne rizike za nevakcinisane osobe koje su se zarazile virusom tokom prvog talasa pandemije. U poređenju sa nekim ko nikada nije imao covid-19, vjerovatnoća srčanog udara, moždanog udara i smrti je udvostručena za one koji su ikada bolovali od korona virusa, a četiri puta je veća za one kojima je bila potrebna hospitalizacija, prenosi ABC News .

Povećana opasnost je trajala više od tri godine nakon inicijalne infekcije i predstavlja ozbiljnu kardiovaskularnu prijetnju uporedivu sa dijabetesom tipa 2.

dr. Hooman Allayee , vodeći istraživač studije, rekao je za ABC News da je od 2010. do 2019. godine smrtnost od kardiovaskularnih bolesti stalno opadala, ali se onda iznenada, između 2020. i 2022., to promijenilo.

Osobe s krvnim grupama A, B i AB bile su posebno osjetljive na kardiovaskularni rizik nakon covida, a osobe s krvnom grupom 0 su imale smanjene šanse za takve probleme.

– Poznato je da je krvna grupa povezana sa rizikom od srčanog i moždanog udara. Ako je vaša krvna grupa A, B ili AB, veća je vjerovatnoća da ćete biti zaraženi virusom, a to čini ove krvne stanice otvorenim za ulazak virusa, kaže Allayee.

Studija takođe naglašava ulogu vakcinacije.

– Bez obzira koju vakcinu je neko primio, samo šest mjeseci nakon vakcinacije ili revakcinacije smanjila se mogućnost srčanog i moždanog udara. Ali imunitet s vremenom opada i zato su potrebni pojačivači. U suprotnom biste mogli biti podložni ponovnoj infekciji teškim oblikom covida, dodaje Allayee.

Svako ko je ikada imao tešku kovid infekciju, posebno ako je ta osoba hospitalizovana, treba da razgovara sa svojim lekarom o zdravstvenim rizicima.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare