U toku je sezona prehlada i gripova, a jedna od načina na koji možemo da ojačamo imunitet je unos dovoljno cinka.
– To je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija. To je posebno važno za imunološku funkciju, jer pomaže u aktiviranju T limfocita, takođe poznatih kao T ćelije, koje su kritične u odbrani tela od patogena – kaže dijetetičar Ejmi Gudson za Huff Post.
– Funkcioniše kao antioksidant, što znači da pomaže u zaštiti ćelija u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima“, rekla je ona. Erika Siegel, praktičarka prirode, istakla je još više o važnom radu cinka: „On ima veliki uticaj na hormonsku ravnotežu, uključujući sintezu tiroidnih hormona i reproduktivno zdravlje.
– Istraživanja pokazuju da cink može ometati proces omogućavajući sluzi, bakterijama i virusima da se nagomilaju u gornjim disajnim putevima, tako da cink navodno može značajno da skrati trajanje infekcije.
Da li dobijate dovoljno cinka?
Preporučena količina cinka u ishrani je 8 miligrama dnevno za žene i 11 miligrama dnevno za muškarce. Trudnicama je potrebno nešto više cinka (11 miligrama dnevno), a onima koji doje najviše — 12 miligrama dnevno.
Namirnice koje sadrže cink
Pstoji značajna količina cinka u životinjskim proteinima kao što su meso, riba i morski plodovi, kao i u jajima i mlečnim proizvodima. Ali postoje i opcije koje nisu zasnovane na životinjama. Pasulj, orasi, semenke i žitarice takođe sadrže značajne nivoe cinka, iako ih telo može malo manje apsorbovati od onih iz životinjskih izvora.