11. Oktobra 2024.

Putin sa Pezeškijanom: Stavovi Rusije i Irana su veoma bliski

Vladimir Putin je pozvao iranskog kolegu u zvaničnu posjetu Rusiji, a iranski predsjednik je prihvatio poziv

Stavovi Rusije i Irana o međunarodnim događajima su veoma bliski, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom u Ašhabadu.

“Odnosi sa Iranom su za nas prioritet i veoma se uspešno razvijaju. Ove godine beležimo porast trgovinskog prometa. Istina, situacija se nije poboljšala od prošlogodišnjeg pada, ali trend je dobar”, rekao je Putin.

Vladimir Putin se po prvi put sastao sa Masudom Pezeškijanom.

Ruski predsednik je pozvao iranskog kolegu u zvaničnu posetu Rusiji, a iranski predsednik je prihvatio poziv. Pritom, Pezeškijan će prisustvovati i samitu BRIKS-a koji se održava u Kazanju, kada je planiran bilateralni sastanak lidera.

Pezeškijan je sa svoje strane rekao da su odnosi Irana i Rusije strateški i iskreni.

Evropske zemlje i SAD sprečavaju smirivanje sukoba na Bliskom istoku, rekao je Pezeškijan Putinu.

Kako je istakao, situacija u regionu je postala kritična zbog činjenice da Izrael ne priznaje “nikakav međunarodni pravni i humanitarni okvir”.

Sastanak je održan u Turkmenistanu gde obojica učestvuju na međunarodnom forumu “Odnos vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je razgovor Putina sa iranskim predsednikom trajao oko sat vremena. “Komunikacija između lidera je počela u sastavu delegacija, a zatim su nastavljeni pregovori u četiri oka”, rekao je Peskov.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare