11. Oktobra 2024.

Lexus LX je sada dostupan i u hibridnom izdanju

Model LX je označio ulazak Lexusa u klasu terenaca, i ovaj SUV će naredne godine da proslavi trideseti rođendan. Razvijen je sredinom devedesetih godina prošlog veka kada su Sjedinjene Američke Države pripretile Japanu ekonomskim ratom u oblasti luksuznih vozila i nudio se isključivo „preko bare“.

Ne možemo reći da je ikada bio neki prodajni uspeh kao što su bili američki rivali poput Cadillaca Escalade i Lincolna Navigatora, ali Lexusu ne pada na pamet da ga se reši. Nova četvrta generacija je stigla u izložbeno-prodajne salone 2021. godine i kao i prethodnici, bio je zasnovan na modelu Toyota Land Cruiser. Do sada su postojale dve konfiguracije. LX600 pruža 3,4-litarski turbobenzinac sa 409 konjskih snaga, dok se LX500h može pohvaliti sa 3,3-litarskim turbodizelom sa 304 „grla“.


Situacija će se promeniti naredne godine kada će kupci moći da dobiju i LX700h. Kao što mu ime kaže, reč je o hibridu, a kombinovaće spomenuti 3,4-litarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 457 „grla“ i maksimalnih 790 Nm obrtnog momenta. Menjač je i dalje desetostepeni automatski, a pogon je na sva četiri točka.

Japanski proizvođač vozila nam obećava mešovitu potrošnju od 11,8 litara na pređenih 100 kilometara. To je za svega 0,4 litre manje u poređenju sa LX600-om, ali Lexus tvrdi da bi kupci trebalo da budu više oduševljeni snagom nego uštedom na benzinskoj pumpi.

Pored novog motora, mušterije mogu da dobiju LX i sa novim proterenskim paketom opreme nazvanim Overtrail. Daleko od toga da Lexus smatra da će kupci ovog terenca ikada sići sa asfalta, ali vole da znaju da su u stanju da to urade ako žele. Overtrail se može pohvaliti sa 33-inčnim pneumaticima za vožnju na svim podlogama kao i velikim brojem modifikacija na račun ogubljenja.

Novi hibrid će biti jedina opcija na Overtrailu, a nudiće se u konfiguracijama sa dva i tri reda sedišta. Mušterije će moći da primete i neke dizajnerske promene i to pre svega na račun crne boje umesto hromiranih detalja.


LX je i dalje jedan od najskupljih Lexusa koje možete da kupite i početna cena iznosi oko 94 hiljade američkih dolara. To je za oko hiljadu najmanjih zelenih novčanica više nego što je bio slučaj ranije, ali tako nešto je i bilo za očekivati. Ukoliko se kupac odluči za opciju, cena skače na 135 hiljada „zelembaća“.

Svakako visoka brojka, ali na kraju dana Lexus svakako ima pravu armiju vernih kupaca koji znaju šta dobijaju za uložen novac…

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare