11. Oktobra 2024.

Plutajuće police možete jednostavno postaviti sami

Dizajner će vam savjetovati gdje ih koristiti za stvaranje savršenog ambijenta

Ove posebne police imaju dekorativni efekat, ali nude i dodatni prostor za izlaganje i odlaganje nama dragih predmeta

Kada se uselite u novi prostor, prazni zidovi izgledaju asketski moćni, ali vas mogu i uplašiti. Prostor koji treba opremiti je uvijek izazov – često se dešava da ne opremimo stan ili kuću, već ga samo napunimo namještajem. Opremanje doma je proces koji zahtijeva vrijeme i trud, a isto je i sa praznim zidovima.

Postavili ste ormare, stolove, stolice, fotelje, tepihe u svoj novi stan… ali zidovi su i dalje prazni? Ne plašite se, to se može popraviti. Naš prijedlog su police, tačnije plutajuće police. Za razliku od slika, fotografija i postera, police nemaju samo dekorativnu ulogu, već su i praktičan dodatak svakom interijeru.

Plutajuće police su police koje stoje uza zid bez vidljivog oslonca. Umjesto nosača ispod police, vješaju se na nosače koji su skriveni iza njih. To stvara iluziju da polica “lebdi” na zidu.

“Ima svoje prednosti i nedostatke”, upozorava dizajnerica Desiree Kludy, vlasnica Design Key Studio – Decorating Den Interiors, za portal Family Handyman . „Prednost je u njihovoj montaži, zahvaljujući kojoj je lako napraviti moderan enterijer, a mana je ograničena nosivost takvih polica“, kaže Kludy. Nosivost ovisi o nekoliko faktora, kao što su tip zida, čvrstoća nosača te materijal i površina police. Kludy predlaže nekoliko kreativnih načina da se u potpunosti iskoristi potencijal plutajućih polica.

slika

Istaknite zid koji želite sa policama

Police (i njihov sadržaj) privlače pažnju, pa nije teško pretpostaviti da će zid na kojem su postavljene biti u centru pažnje. Postavite police na zid u prostoriji za koju želite da bude centralna, oko koje ćete dodatno graditi cijelu priču sa dekoracijom. “Police doprinose iluziji visine jer privlače pogled odozdo prema gore, čineći prostoriju prostranijom”, dodaje Kludy.

slika

‘Uokvirite’ televizor policama

Popuniti praznine u blizini televizora može biti izazov – želite da ukrasite prostor bez vizuelnog nereda. Ne komplikujte stvari: simetrično raspoređene oko televizora, plutajuće police su savršeno rješenje. „Plutajuće police zaista pomažu u uređenju prostora i razbijaju dosadu praznog zida“, kaže Kludy i dodaje: „Police koje imaju oslonac daju potpuno drugačiji utisak, pa su plutajuće bolje rješenje“.

Unesite više reda u kupatilo

Naravno, plutajuće police nisu tu samo da izgledaju lijepo, već su i izuzetno funkcionalne. A prostorija koja želi da svaki centimetar bude funkcionalna je kupaonica, pa na plutajućim policama možete držati zalihe rublja i ukrasne dodatke, sve što treba da bude nadohvat ruke.

Ove police su lijepe, ali i čvrste. ‘Ako su pravilno postavljene, plutajuće police zaista izgledaju posebno. Budite pažljivi kada ih postavljate: ako to učinite pogrešno, s vremenom će težina uzrokovati da se naginju prema dolje, što ne želite’, kaže Kludy.

slika

Ispunite niše u zidu policama

Niše su lijep dizajnerski detalj, a plutajuće police savršene su za davanje posebnog šarma nišama. ‘Kada stiliziram svoje police, držim se jedne palete boja i ravnomjerno raspoređujem predmete tako da budu povezani i uravnoteženi’, kaže Emi. ‘Jedna boja je dovoljna, za raznolikost koristim različite teksture i oblike.’

Obogatite kuhinjske zidove policama

Plutajuće police izgledaju sjajno tamo gdje su najkorisnije – u kuhinji. Na njima možete držati začine, šolje, posuđe, a dobro će izgledati ako ih postavite kao prirodni nastavak kuhinjskih elemenata. Uz police kuhinja izgleda otvorenije i prozračnije, a idealne su i za ‘povezivanje’ kuhinjskih kutova.

Osim toga, ovaj dizajn je bezvremenski. ‘To nije trend koji će zastarjeti za godinu ili dvije’, slaže se Kludy. “Police će izgledati sve sofisticiranije tokom godina.’

slika

Stavite ih u hodnik

Što je više žena u kući, to više pari cipela treba staviti u hodnik. Većina obuće nije baš spremna za izlaganje, ali nekoliko zanimljivih (i čistih!) pari cipela može se staviti na plutajuće police da se pokaže. Možete otići korak dalje i napraviti zanimljiv prikaz svih vaših cipela izlažući ih na plutajućim policama.

Ove police su alternativa dosadnim ormarićima za cipele – i to kakva!

slika

Koristite police da uljepšate sobu

Pametnom upotrebom plutajućih polica možete stvoriti posebnu atmosferu u prostoriji – ako ispod njih ugradite ambijentalno osvjetljenje. Ako na vrijeme razmislite i uspijete sakriti žice, stvorit ćete atmosferu koja će ugodno iznenaditi vaše goste, ali u kojoj ćete i sami uživati ​​svaki dan.

Ako se ne želite igrati sa skrivanjem žica, koristite LED svjetla na baterije.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare