Bundeva je nezaobilazna za svaku jesen, a idealna je za pripremu različitih jela.
Dolaskom hladnijih dana i praznika mnogi zapostavljaju zdravu i izbalansiranu prehranu, pa je važno voditi računa i pripremati zdravije obroke, koji podjednako mogu biti ukusni.
Ova čorba idealan je primjer koji to potvrđuje.
Sastojci
1,5 kg bundeve, očišćene i isječene na četvrtine
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
1 crveni luk
1 l pilećeg ili povrtnog bujona (više po potrebi)
50 g grčkog jogurta
sol i biber
Priprema
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje uljem. Bundevu oljuštite, isijecite na manje komade, stavite na pripremljen pleh, poprskajte maslinovim uljem i posolite. Raširite u jednom sloju na plehu. Pecite bundevu oko sat vremena i promiješajte na pola. Pecite dok se isjeckani komadi ne omekšaju. U međuvremenu, zagrijte puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crni luk i pržite 4 do 5 minuta, miješajući. Umiješajte bundevu i bujon. Posolite i pobiberite po ukusu. Pustite da supa provri, a zatim je sklonite sa šporeta. Ručnim mikserom propasirati supu, dodati grčki jogurt i izmiješati. Poslužite toplo i uživajte!
Azra.ba