11. Oktobra 2024.

Republika Srpska dobila 21 novog (grado)načelnika

Republika Srpska nakon lokalnih izbora koji su održani 6. oktobra dobila je 21 novo (grado)načelničko ime, dok je njih 43 potvrdilo pobjedu sa prethodnih lokalnih izbora koji su održani 2020. godine.
Ovdje ćemo napomenuti da 21 pobjednik ne znači nužno da je u tim lokalnim zajednicama došlo do promjene vlasti, već da su stranke umjesto starih (grado)načelnika na ovim izborima samo kandidovale nova imena i opet pobijedile.

Što se tiče 11 gradova u Republici Srpskoj, dva su nova gradonačelnika.

To će biti Igor Žunić iz SNSD-a u Derventi i on će doći na tu poziciju umjesto Milorada Simića, koji je takođe bio izabran kao kandidat SNSD-a. Dakle, vlast u ovom gradu ostaje u rukama iste stranke, samo je novo ime na njegovom čelu.

Isti slučaj je i u Zvorniku, gdje je na ovim izborima pobijedio Bojan Ivanović (SNSD), dok je 2020. to bio Zoran Stevanović, takođe SNSD. Ovdje ćemo dodati i da je Ivanović već bio gradonačelnik Zvornika i to u prethodne dvije godine, jer je Stevanović 2022. godine na izborima prošao kao poslanik u Narodnoj skupštini RS, te se odrekao gradonačelničkog mandata.

Što se tiče ostalih gradova, SNSD je sa vladajućom koalicijom uspio da pobijedi u još šest, ali u njima su ostali isti kandidati kao prije četiri godine.

Slobodan Javor je ponovo trijumfovao u Prijedoru, Darko Tomaš u Prnjavoru, Boris Jerinić u Doboju, Miroslav Bojić u Laktašima, Zoran Adžić u Gradišci, Mirko Ćurić u Trebinju i Ljubiša Ćosić u Istočnom Sarajevu.

Opoziciji je, kao na prošlim izborima, pošlo za rukom da pobijedi u dva grada i tamo su ostali isti gradonačelnici. Draško Stanivuković je slavio u Banjaluci, dok je Ljubiša Petrović obnovio mandat u Bijeljini.

Kod opština je situacija nešto raznovrsnija i bilo je više promjena.

Prvo ćemo navesti lokalne zajednice koje su dobile nove načelnike, a koji ne dolaze iz iste partije.  Prije svih, Sokolac, u kome je suvereno vladao Milovan Bjelica iz SDS-a, a u naredne četiri godine na vlasti će biti SNSD i Strahinja Bašević.

Nakon toga, imamo Ugljevik, gdje je Vasilije Perić (SDS) morao da pruži ruku Radanu Gajiću iz SNSD-a. Najjača stranka u Srpskoj dobila je nove načelnike u Bileći i Brodu, jer su Miodrag Parežanin i Milan Zečević osvojili više glasova od Veselina Vujovića i Zorana Vidića (oba iz SDS-a). Opozicija je izgubila još jednu opštinu, a to je Čajniče, u kojoj će Goran Karadžić, SDS-PDP, morati prepustiti fotelju  Miroslavu Furtuli iz Srpske radikalne stranke. Promjena, ali u suprotnom smjeru, odnosno iz vlasti u opoziciju, dogodila se u Gacku, jer je kandidat SDS-a Vukota Govedarica slavio protiv kandidata SNSD-a Srđana Milovića.

Do promjene stranačke vlasti došlo je i u Krupi na Uni. Za načelnika je slavio kandidat NPS Gojko Kličković, čime je vlast, bar na papiru, preuzeta od SNSD-DNS, jer je njihov kandidat Mladen Kljajić bio načelnik u prethodne četiri godine. Ali, pošto je NPS stranka koja je na republičkom nivou u vladajućoj koaliciji, za očekivati je da u Krupi na Uni ne bude nekih velikih preokreta u načinu upravljanja opštinom.

Slično je i u Palama i Kupresu. Dejan Kojić iz Demosa bio je bolji od Boška Jugovića iz SNSD-a, dok je Srđan Petković pobijedio Gojka Šebeza.

U 11 opština u Srpskoj promijenili su se načelnici, ali ne i stranke iz kojih dolaze, tako da vlast ostaje ista.

To su Oštra Luka, u kojoj je Duško Došenović iz SNSD-a zamijenio stranačkog kolegu Dragana Mastikosu, zatim Kozarska Dubica, gdje Igor Savković dolazi umjesto Radenka Reljića (oba SNSD). Najveća stranka u još šest opština imaće nova imena: Duško Dakić (Ribnik), Dejan Jović (Vukosavlje), Miloš Vučić (Srebrenica), Ninoslav Prelić (Rogatica), Miroslav Bjelica (Trnovo) i Lazar Prodanović (Bratunac).

Ujedinjena Srpska potvrdila je nadmoć u Stanarima, a umjesto dosadašnjeg načelnika Radojice Ćelića, u fotelju će Aleksandar Ristić.

U Berkovićima će Nenada Abramovića (SDS) zamijeniti Bojan Samardžić (SDS).

Ostalo je još da pomenemo opštine u kojima se nisu mijenjali načelnici.

Iz SNSD-a su: Miroslav Drljača (Novi Grad), Nikola Janjetović (Kostajnica), Drago Kovačević (Petrovac-Drinić), Milka Ivanković (Istočni Drvar), Dragan Vođević (Mrkonjić Grad), Milan Kovač (Šipovo), Snežana Ružičić (Jezero), Mlađan Dragosavljević (Srbac), Vlado Gligorić (Čelinac), Goran Borojević (Kneževo), Ozren Petković (Petrovo), Slavko Tešić (Pelagićevo), Pero Pavlović (Donji Žabar), Radan Sarić (Osmaci), Miladin Lazić (Šekovići), Mladen Đurević (Višegrad), Dragoljub Bogdanović (Rudo), Jovan Katić (Istočno Novo Sarajevo), Miroslav Kraljević (Vlasenica), Marko Savić (Milići), Mila Petković (Novo Goražde), Milan Vukadinović (Foča), Radomir Sladoje (Kalinovik), Milenko Avdalović (Nevesinje).

Iz SDS-a su: Milan Miličević (Teslić), Đorđe Milićević (Šamac), Rado Savić (Lopare), Slobodan Đurić (Han Pijesak), Bojo Gašanović (Istočni Stari Grad), Marinko Božović (Istočna Ilidža), Božo Sjeran (Istočni Mostar), Stevo Drapić (Ljubinje) i kako stvari stoje Jovica Radulović (Modriča).

Iz PDP-a je ostao jedan načelnik kao 2020. To je Zdenko Sakan (Kotor Varoš).

Foto:Bijeljina.org

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare