10. Oktobra 2024.

Sve više građana žrtve računarskih prevara

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaprimilo je u proteklom periodu više prijava krivičnih djela prevare koje su izvršene putem društvenih mreža i korištenja bankovnih kartica.

Prema nezvaničnim informacijama, samo u Sanskom Mostu je na ovaj način u posljednjih desetak dana prevareno šest građana.

Tom prilikom su oštećeni građani nepoznatim licima na njihov zahtjev  putem društvenih mreža ili aplikacija koje omogućuju besplatne pozive dali podatke svojih bankovnih kartica, nakon čega je s tim podacima nepoznato lice obavilo onlajn transakciju sa njihovih bankovnih računa.

U policiji navode kako je, također, zaprimljen veći broj prijava koje se odnose na kupovinu i prodaju putem internet platformi, na način da su građani prilikom kupovine ili prodaje nepoznatim licima ustupili podatke svojih bankovnih kartica, tako da im je nepoznato lice putem poruka dostavilo navodni link internet stranica od brzih pošta, kako bi im se uplatio traženi novčani iznos.

Prevara se odvijala na način da su građani unosili podatke sa svojih bankovnih kartica pa čak i sigurnosni kod, te tako nepoznatim licima omogućavali transakcije sa svojih računa.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, policija upozorava javnost da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije, te pozivaju građane da ne nasjedaju na različite obavijesti o nekakvim nagradnim igrama na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari, događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare