10. Oktobra 2024.

Naučnici su otkrili da nas crna čokolada može učiniti zdravijima (i sretnijima)

Svi znamo da je crna čokolada ukusna, ali da znaš da može biti i tvoja tajna za bolje zdravlje i raspoloženje? Istraživanja pokazuju da je crna čokolada pravi superheroj među slatkišima, sa nizom prednosti koje bi mogle učiniti tvoju svakodnevicu slađom i zdravijom.

Prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition, konzumacija male količine crne čokolade svakodnevno može smanjiti nivo LDL holesterola, koji se često naziva “lošim” holesterolom. Još jedan značajan nalaz dolazi sa godišnjeg sastanka Američke akademije za neurologiju, gdje je otkriveno da uživanje u crnoj čokoladi može smanjiti rizik od moždanog udara za gotovo 50%. A to nije sve; istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazuje da redovno konzumiranje crne čokolade može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i razmišljanje.

crna čokolada
Freepik

Nema sumnje, crna čokolada može učiniti čuda za naše raspoloženje. Istraživanja objavljena u Depression and Anxiety pokazala su da ljudi koji uživaju u ovom slatkišu često izvještavaju o većem nivou sreće. Feniletilamin, psihoaktivni sastojak prisutan u crnoj čokoladi, pomaže u regulaciji emocionalnih stanja i može pružiti dugotrajno podizanje raspoloženja.

Nedavno istraživanje koje je pregledalo više od 30 studija i objavljeno u Nutrients otkrilo je da dnevna konzumacija crne čokolade može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjujući LDL holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ono što je posebno zanimljivo je to da nije bilo negativnog uticaja na težinu učesnika, procente tjelesne masti ili obim struka.

Instagram/thenakdlife

Kako uživati bez prevelikih iskušenja?

Ali evo tajne: ne treba ti mnogo da iskusiš blagodati crne čokolade. Preporučena dnevna količina je samo oko 14 grama. U studiji o kardiovaskularnim prednostima, učesnici su konzumirali između 20-42 grama. Što se tiče kakaa, biraj crnu čokoladu sa najmanje 70% čvrstih kakao dijelova za maksimalne koristi.

Umjesto da se trudiš da izbjegneš slatkiše, planiraj kada i kako ćeš uživati u njima. Ovo ne samo da ti pomaže da se ne prejedaš, već te i motiviše da se držiš svojih dugoročnih ciljeva. Uživanje u crnoj čokoladi može postati tvoja svakodnevna navika koja poboljšava zdravlje i raspoloženje.  Sve što treba je da odabereš kvalitetnu crnu čokoladu i uživaš u malim dozama.

slanutak sa čokoladom
thealmondeater.com

Probaj zdrave recepte sa crnom čokoladom:

Čokoladne kuglice od rižinih pahuljica

Hrskavi zalogaji od čokolade, maslaca od kikirikija i rižinih pahuljica su divna poslastica koja kombinuje bogate ukuse. Lako se prave i savršene su za sladokusce.

Hrskavi slanutak sa čokoladom

U domenu inovativnih veganskih grickalica, spoj slanog i slatkog često daje izvanredne rezultate. Ovaj recept za slanutak sa čokoladom je prikupio blizu milion pregleda na TikToku, zadivljujući nepce i maštu bezbrojnih gledalaca.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare