Ove namirnice izbjegavam u širokom luku
Nichole Andrews, dijetetičar i nutricionist specijalizirana za onkologiju, otkrila je devet namirnica i pića koje izbjegava po svaku cijenu, a savjetuje i druge ljude da slijede njihov primjer za dobrobit svog zdravlja.
Nichole je na svojim društvenim mrežama objavila video u kojem je detaljno opisala artikle sa svoje liste, a to su uobičajene namirnice koje mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju. Ona je dalje objasnila važnost ishrane tokom lečenja. “Prehrana može imati veliki utjecaj na pacijente koji postižu bolje rezultate liječenja i smanjuju rizik od recidiva”, kaže Nichole.
“Nažalost, ima toliko dezinformacija da ljudi ne mogu dobro da jedu, i veoma sam srećan što mogu da razjasnim ove ‘dezinformacije’ i pomognem ljudima da jedu ono što će im koristiti”, dodaje 38-godišnjak.
Crna lista
U snimku kaže da ne konzumira nijednu od namirnica sa liste. Prvi na ‘crnoj listi’ je alkohol. „Ne konzumiram alkohol. Sve vrste alkohola, uključujući crno vino, povećaće rizik od šest različitih vrsta raka. To je etanol u alkoholu. „Stvarno svaka konzumacija alkohola — bilo koje vrste — odmah počinje da povećava rizik od raka,“ kaže Nichol.
Druga stavka na listi bili su feferoni i mesne prerađevine. „Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva pri bilo kojoj konzumaciji. Svaka konzumacija povećava rizik od raka”, tvrdi dijetetičar. Pod brojem tri je još jedan uobičajeni osumnjičeni – prazne kalorije iz pića. „Ne naručujem slatke napitke kada izađem da jedem“, kaže Nikol, koja radi na terenu već 15 godina i poznata je kao „dijetetičar za rak“.
„Održavanje masnog tkiva u tijelu također znači balansiranje zdravog nivoa kalorija. Ne želim da moje kalorije dolaze iz gaziranih pića. Izađete na obrok i popijete veliki sok, a to će imati tonu dodatnih kalorija“, kaže dijetetičar i dodaje. “Kada izađem na jelo, piću vodu ili nezaslađeni ledeni čaj, a možete i dijetalni sok”, kaže ona, prenosi zagreb.info .
Izbjegava hot dogove
Višak tjelesne masti može povećati rizik od 13 različitih vrsta raka, smatra ovaj stručnjak. Zatim kaže da izbjegava viršle i da će umjesto njih koristiti sirovo meso, odnosno kobasice, piše Mirror.
Nadalje, Nikol ne dodaje šećer u hranu, već bira umjetne zaslađivače, za koje tvrdi da ne povećavaju rizik od raka. Nastavljajući da objašnjava svoju listu, broj sedam uključuje izbjegavanje previše crvenog mesa. „Crveno meso neće povećati rizik od raka kada se konzumira, poput alkohola i prerađenog mesa, ali će povećati rizik od raka debelog crijeva nakon količine od 510 grama sedmično.
“Obično jedem jednu porciju crvenog mesa sedmično ili ga uopće ne jedem. Tako da se moji obroci uglavnom sastoje od piletine, ćuretine, ribe, morskih plodova ili različitih vrsta biljnih proteina poput soje”, kaže on.
Kafa ne povećava rizik
Jednako je važno obratiti pažnju na redosled kafe, smatra ovaj dijetetičar. „Volim kafu, a kafa ne povećava rizik od raka, ona je siguran izbor. Ljeti volim ledenu kafu ili miješanu kafu, ali mogu tako brzo dobiti visoko kalorije.
„Ono što radim je da uzmem malu šoljicu i naručim je upola slatkiju nego što biste je inače zasladili. To samo smanjuje kalorije jer ta pića lako mogu dostići 800 kalorija”, kaže on.
Za broj osam, Nichole kaže da se nikada ne odlučuje za ‘bijeli pasulj’. “Ja sam djevojka od cjelovitih žitarica. Cjelovite žitarice će vam pomoći da smanjite rizik od raka debelog crijeva i dojke, a također će vam dati više vlakana i više nutrijenata jer se manje obrađuju. Više vlakana pomoći će smanjiti rizik od raka i poboljšati probavu. Pravim smeđi pirinač, testeninu od celog zrna, crni hleb, tortilje od celog zrna – uvek biram celo zrno“, objašnjava on.
‘Uvijek kravlje mlijeko’
Na kraju, Nichole kaže da ne konzumira biljno mlijeko. „Uvek biram kravlje mleko, uvek biram mlečne proizvode – mlečni proizvodi su tako bogati hranljivim sastojcima. Zamjene su odlične ako ste alergični na mlijeko“, kaže dijetetičarka i dalje objašnjava.
“Ali ja ne jedem biljno mlijeko jer ima malo proteina. Sve su to sigurni izbori i ako vam se sviđaju, želim da i dalje uživate u njima, ali ih ne biram zbog niskog sadržaja proteina. Zbog neverovatnog kalcijuma u sebi, kravlje mleko takođe smanjuje rizik od raka debelog creva. Bilo koja konzumacija mliječnih proizvoda, posebno mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, smanjit će rizik od raka debelog crijeva”, kaže Nichole.