9. Oktobra 2024.

Prije četiri godine napravljena je simulacija šta će se dogoditi kada uragan pete kategorije pogodi Tampu: Ovo ih čeka večeras

Feniks je predstavio kombinovane izveštaje o prognozama i arhivirane video snimke drugih oluja kako bi istakao opasnost od potencijalnog direktnog udara

U okviru Projekta Feniks, objavljenog 2020. godine, objavljena je simulacija koja je trebalo da jasno pokaže šta će se dogoditi sa Tampom u slučaju razornog uragana pete kategorije. Danas, četiri godine kasnije, Floridi se približava razorni uragan Milton, a sličnost između izmišljenog uragana i onog koji će pogoditi grad čije metropolitansko područje danas ima više od tri miliona stanovnika je jeziva.

Feniks je predstavio kombinaciju izveštaja o prognozama i arhiviranih video snimaka drugih oluja kako bi istakao opasnost od potencijalnog uragana kategorije 5 koji direktno pogodi područje,  piše Daily Mail.

Mnogo sličnosti


Datum fiktivnog udara u Tampi bio je 15. oktobar, a prema simulaciji, najgori scenario je trebalo da donese vetar brzine između 160 i 200 milja na sat, odnosno 255 do 320 kilometara na sat.

Iako je Feniks izmišljen, mnogi su ga se setili ovih dana, gotovo kao proročansko otkrovenje jer je ono što Tampu čeka od uragana Milton, možda već večeras, veoma slično.

Projekat je predviđao da će uragan pete kategorije dovesti do smrti 160 ljudi i 30.000 nestalih, dok će 300.000 ostati bez krova nad glavom, a šteta će premašiti 200 milijardi dolara.

Došlo bi do nezamislive devastacije celog regiona, kaže narator u snimku.

Užasne scene uključuju potopljeni centar grada i plutajuće automobile i uništene zgrade. Svi mostovi su uništeni olujnim udarom, koji je na mestima bio visok i do 20 stopa. Simulacija takođe pokazuje medicinsko osoblje koje kaže da su zarobljeni na trećem spratu bolnice u Tampi.

Sankt Peterburg (Florida) je sada zapravo ostrvo, kaže narator dok se na snimku vide kuće sa krovovima koje su uništili olujni vetrovi.

Uništenje svega


Simulacija se završava sledećeg dana i pokazuje razmere razaranja uragana. Uništene plaže, bolnice, ali i poslovne zgrade i porodične kuće rezultat su zamišljenog nevremena.

Projekat Phoenik su sponzorisali Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) i Odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama Floride kako bi pomogli lokalnim liderima.

Poslednji put kada je Tampu pogodila oluja veličine Miltona, 1921. godine, oblast je bila nerazvijena sa svega nekoliko stotina hiljada ljudi, a danas je jedna od najbrže rastućih metropolitanskih oblasti sa više od tri miliona ljudi.

Nacionalni centar za uragane predviđa da će olujni udar u zalivu biti između 8 i 12 stopa iznad normalnih uslova plime i oseke zbog uragana Milton, a da je ovo područje posebno ranjivo potvrdila je firma za modeliranje katastrofa Karen Clark and Co. još 2015. godine. koji je tvrdio da bi u slučaju takvog događaja šteta bila veća od 175 milijardi dolara.

Loša topografija područja


Takav rizik je delimično rezultat topografije područja.

Obala zaliva Floride je plitka sa blagim, nagnutim grebenom. Okeansko dno deluje kao barijera koja zadržava oticanje olujne vode, terajući okean da se izvuče na obalu.

Profesor meteorologije na MIT-u Keri Emanuel rekao je da je Tampa “crni labud” najgoreg scenarija o kojem su naučnici brinuli godinama.

Velika populacija i velika izloženost i nedostatak sličnih iskustava dovešće do problema. Uvek sam mislio da je Tampa grad za koji moramo da brinemo, zaključio je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare