9. Oktobra 2024.

Rusija zabranjuje Diskord

Platforma za razmjenu poruka krši zakone o borbi protiv terorizma

Rusko nadzorno telo za medije “Roskomnadzor” zabranio je Diskord, platformu za razmenu poruka popularnu među igračima i grupama za kriptovalute, zbog objavljivanja “ilegalnih informacija” i ignorisanja sudskog naloga.

Diskord omogućava razmenu poruka, glasovnih i video poziva i grupne četove. Platforma sa sedištem u SAD postala je popularna u nekim korporativnim krugovima, kao i među igračima onlajn video igrica.

“Pristup mesindžeru Diskorda je ograničen zbog kršenja zahteva ruskog zakonodavstva”, saopštio je “Roskomnadzor” i dodao da je akcija pokrenuta zbog “objavljivanja nelegalnih informacija”.

Nadzorni organ je naložio uklanjanje 947 postova koji sadrže nezakonit sadržaj, uključujući pozive na samoubistvo, ekstremizam, seksualno zlostavljanje dece i “LGBT propagandu”.

Prošle nedelje, moskovski sud je kaznio Diskord sa 3,5 miliona rubalja (37.500 dolara) zbog nepoštovanja sudskih naloga. Diskord je već ignorisao kaznu od šest miliona rubalja od prošle godine.

Naredbe o uklanjanju nelegalnog sadržaja imaju za cilj da “spreče upotrebu mesindžera u terorističke i ekstremističke svrhe, regrutovanje građana za vršenje terorističkih i ekstremističkih akata i prodaju droge”, rečeno je RT-u u “Roskomnadzoru”.

Diskord je takođe bio popularna platforma za komunikaciju između blokčejn programera, kao i korisnika kriptovaluta i trgovaca. Dok je veliki deo ruskih korisnika platforme prešao na Telegram nakon zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini, Diskord je ostao popularan među igračima širom sveta.

Prošlog meseca, list “Komersant” je nagovestio da bi Diskord mogao biti ili zabranjen ili “ugušen” zbog nepoštovanja ruskih zakona.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare