9. Oktobra 2024.

Bizarni bag u Wordu: Microsoft nudi rješenje

Popularni editor teksta ima bag zbog kog ponekada u potpunosti briše datoteke, umesto da ih sačuva s načinjenim izmenama. Objavljeno je u kojim slučajevima se to događa, ali i kako sprečiti problem.

Korisnici sveprisutnog poslovnog paketa aplikacije Microsoft 365 primetili su da im aplikacija Word ponekad ne čuva datoteke, u kojima su načinili izmene, već ih bez potrebe ili obaveštenja korisniku – izbriše s diska. 

Trenutno je problem primećen u verziji Worda 2409, build 18025.20104, a dešava se u slučajevima kad korisnik želi da zatvori dokument, a aplikacija mu ponudi opcije čuvanja ili zanemarivanja novonastalih promena.

Oprez kod čuvanja

U slučaju kada se u okviru tog prozora odabere “Save”, s ciljem lokalnog čuvanja, ponekad se dokument izgubi. Po pravilu je to rezultat činjenice da se u nazivu dokumenta nalazi znak “#” ili da dokumenti imaju nastavak ispisan velikim slovima (.RTF, .DOCX i slično). Takav splet okolnosti rezultiraće brisanjem dokumenta, što je poprilično ozbiljna posledica manjeg softverskog propusta.

Iz Microsofta su priznali da problem postoji i najavili su zakrpu, kao i privremeno rešenje za one koji su primetili da im dokumenti na opisani način nestaju. Kao prvo, nestali dokumenti se često nađu u Recycle Binu, pa odatle mogu lako da se povrate. Dalje, problem se ne pojavljuje ako se dokument sačuva “ručno”, već samo kad to čini Word kroz pop-up prozor pri izlasku iz aplikacije.

Korisnici pogođeni opisanim problemom mogu dodatno da se osiguraju i uključivanjem opcije “Don't show the Backstage when opening or saving files with keyboard shortcut”, u meniju File/Options/Save, poručili su iz Microsofta.

U međvremenu, iz Microsoftove podrške su obavestili da je ovaj problem ispravljen.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare