8. Oktobra 2024.

Kolaps bh. parlamenta

Rad parlamenta BiH ostaje blokiran jer se ni danas na sjednici tog tijela nisu pojavili bošnjački predstavnici u Domu naroda, pa nije bilo kvoruma za sjedenje i odlučivanje.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović samo je morao konstatovati da se nisu stekli uslovi za nastavak redovne sjednice, koja je prekinuta još u martu. 

Bošnjaci ne žele da razgovaraju o novom zakonu o Ustavnom sudu

Prekid je potom uslijedio jer klub Bošnjaka nije želio dozvoliti otvaranje rasprave o novom zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon predložio je srpski poslanik Želimir Nešković nakon zahtjeva Republike Srpske da se državni Ustavni sud uredi na novi način i da se iz njega eliminišu strane sudije i uvede etnički ključ prilikom donošenja odluka.

Bošnjački poslanici izrazili su negodovanje zbog toga, navodeći da se radi o otvorenom napadu na ustavni poredak zemlje.

“Doći ćemo na bilo koju sjednicu Doma naroda koja je zakazana, redovna ili vanredna, ako se neustavni prijedlog zakona o Ustavnom sudu skine sa dnevnog reda. Tražimo da se ovaj prijedlog zakona povuče sa dnevnog reda”, rekao je Kemal Ademović. Utorak predsjednik bošnjačkog kluba.

Hrvatski zastupnici: Neodgovorno je blokirati rad parlamenta

Poslanici Kluba Hrvata ranije su upozoravali da je neodgovorno blokirati rad Doma naroda. Predložili su nastavak sjednice, a najavili su da će sigurno glasati protiv Neškovićevog prijedloga, tako da nema opravdanja za strah od stvarne rasprave o osporenom zakonu.

“Važno je da postoji nastavak te redovne sjednice kako bismo se bavili poslom koji bi nas mogao odvesti u Evropsku uniju”, rekla je ranije zastupnica HDZ-a Marina Pendeš.

Hitna sjednica kao privremeno rješenje?

Kako je nastavak prekinute redovne sjednice neizvjestan, Čović je najavio održavanje najmanje hitne sjednice na kojoj neće biti rasprave o zakonu o Ustavnom sudu i na kojoj bi Dom naroda potvrdio barem neke od odluka. i zakone koje je prethodno usvojio Predstavnički dom.

Među njima su i odluke važne za učešće BiH u Berlinskom procesu kojim EU nastoji da ubrza proces evropskih integracija regije Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je u martu dobila odobrenje Evropskog vijeća za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, ali uz uslov da prije toga bude usvojeno još nekoliko reformskih zakona. Od tada traje blokada rada parlamenta, pa ništa od toga nije ispunjeno, a početak pregovaračkog procesa sa EU doveden je u pitanje. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare