8. Oktobra 2024.

Prvi kamion sa gotovim proizvodima iz centralne Srbije prošao na administrativnom prelazu Merdare

Poslije odluke Prištine da na administrativnom prelazu Merdare ukine mjeru zabrane ulaska proizvoda iz centralne Srbije, prvi kamion sa gotovim proizvodima iz centralne Srbije prošao je danas na Merdaru na AP Kosovo i Metohija i u pratnji policije sproveden je do carinskog terminala.

Priština je juče ukinula zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare, ali će roba na AP KiM ulaziti uz pojačanu kontrolu.

Kako je navedeno, roba će ulaziti samo preko Merdara dok ne stignu poručeni skeneri, koji su planirani za sve administrativne prelaze.

Privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika tzv. kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju.

Do toga je došlo pošto su porasle tenzije na severu pokrajine jer je Priština nasilno uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi, koji su većinsko stanovništvo na severu AP KiM, nisu učestvovali.

Priština je tada saopštila da zabranjuje ulazak robe iz centralne Srbije iz razloga bezbednosti.

Odluka o ukidanju zabrane ulaska robe na Merdaru doneta je nakon što su zapadne zemlje, pre svega Nemačka, upozorile Prištinu da će biti isključena sa samita Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare