8. Oktobra 2024.

Novi sistem ulaska u EU će stvoriti ogromne gužve

Ovo može da vam pomogne da ih zaobiđete

Od 10. novembra počeće da se primenjuje novi sistem ulaska/izlaska iz EU – EES. Ukoliko prvi put dolazite na granični prelaz, moraćete da dostavite svoje lične podatke.

Policajci na pasoškoj kontroli će skenirati vaše otiske prstiju ili napraviti fotografiju vašeg lica. Ove informacije će biti zabeležene u digitalnom fajlu.

Vaš pasoš (biometrijski ili nebiometrijski) neće biti pečatiran.

Očekuju se gužve na graničnim prelazima

Novi sistem EES će verovatno stvoriti veće gužve na graničnim prelazima, ali ovaj proces može da bude brži ako unapred registrujete neke od svojih podataka.

To možete da učinite korišćenjem: specijalne opreme (sistem samousluge), ako je dostupan na vašem graničnom prelazu i/ili putem mobilne aplikacije – ako je obezbedi zemlja dolaska ili odlaska.

U svakom od navedenih slučajeva, srešćete policajca na pasoškoj kontroli.

Da li će podaci morati da se daju svaki put kada ulazite u EU?

Ako ste više puta prešli granice evropskih zemalja koristeći EES, vaši otisci prstiju ili fotografija vašeg lica će već biti zabeleženi u sistemu.

Policajci na pasoškoj kontroli će samo proveriti vaše otiske prstiju i fotografiju, što će uštedeti vreme.

Ako imate biometrijski pasoš, moći ćete brže da uđete koristeći sistem samousluge (ako je dostupan na tom graničnom prelazu).

Svi ostali uslovi za ulazak ili izlazak ostaju na snazi i policajci na pasoškoj kontroli mogu, u bilo kojem trenutku, preduzeti neophodne mere, kao što je ponovno prikupljanje slike vašeg lica, itd.

Nakon EES sistema, sledi ETIAS

Od maja 2025. godine počeće da se primenjuje jednostavniji model – ETIAS. On će podrazumevati izdavanje dozvole za ulazak u EU koja će se plaćati 7 evra, a važiće tri godine ili do isteka pasoša.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare