8. Oktobra 2024.

Ovo povrće sadrži više vitamina C od pomorandže, uklanja toksine iz organizma, pomaže u liječenju raka!

Najvažnije je kako ga kuvate

Postoji bezbroj recepata i načina pripreme, pa ga treba jesti što češće

Bogat nutrijentima, malo kalorija, zelen, kelj je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. U Evropi se uzgaja još od rimskih vremena i već je bio prepoznat i cijenjen kao namirnica koja čuva zdravlje i snagu. Bogat je vitaminima i mineralima, od kojih se ističe vitamin C, važan za jačanje i očuvanje imunog sistema. Kašika sirovog kelja sadrži više vitamina C od pomorandže. Bogata je vitaminima B grupe, sadrži vitamin E, folnu kiselinu, bogata je beta-karotenom, a od minerala su mangan, bakar, kalcijum, kalijum i magnezijum. Kelj sadrži velike količine antioksidansa kvercetina i kempferola, koji dokazano pomažu u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica, razoružavaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti.


Borba protiv raka

Ovi antioksidansi su se pokazali kao dobri u borbi protiv raka, kempferol štiti srce, snižava nivo šećera u krvi, jača kosti i smanjuje upale u organizmu. Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, takođe veoma moćnim antioksidansima koji su poznati kao zaštitnici očiju jer dobro sprečavaju razne očne bolesti i gubitak vida. Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti kelja je da je prirodni detoksikant, odnosno pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. To se može pripisati spojevima izotiocijanata koji detoksikuju tijelo na ćelijskom nivou, a istraživanja pokazuju i da pomažu u liječenju raka. Osim što je bogat hranljivim sastojcima, kelj je i niskokaloričan – jedna šoljica kuvanog kelja ima samo 36 kalorija. Dovoljno je pet do deset minuta kuvanja. Najzdraviji kelj, preporučuju se nutricionisti, kuva se na pari samo pet minuta. Na taj način će dobiti dovoljno vlage da omekša, a zadržat će atraktivnu zelenu boju i važna nutritivna svojstva.

slika

U zavisnosti od godišnjeg doba, varira i njegova priprema, pa se mladi kelj može jesti svjež, isjeckan i pripremljen za salatu, samo uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka i bijelog luka. Ponekad se mladom kelju dodaju začini poput cimeta, a zanimljiva je kombinacija sa ribizlom. Stariji kelj treba kuvati jer se teško vari sirov, ali ga ne treba prekuvati, jer predugom toplotnom obradom gubi dragocena svojstva i postaje premekan.

zivim.jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare