Lako se priprema;
SASTOJCI:
100 g riže
200 g muskatne bundeve
1 glavica crnog luka
100 ml bijelog vina
350 ml vrele pileće supe (bujon)
2 kašike narendanog parmezana
so, biber
maslinovo ulje
PRIPREMA:
Luk sitno isjeckajte. Bundevu ogulite i isijecite na sitne kocke. Supu ugrijte do ključanja. Rižu nemojte ispirati. U tavi ugrijte maslinovo ulje i na njemu propržite luk. Poslije nekoliko minuta, dok je luk još bijel, stavite rižu i na tihoj vatri pržite oko minut uz stalno miješanje. Potom dodajte isjeckanu bundevu i promiješajte. Sipajte vino i začiniti solju i biberom. Nakon toga u rižoto postepeno sipajte vrelu supu uz stalno miješanje. Supu dosipajte u nekoliko navrata. Čim riža “popije” tečnost, dodajte još malo dok ne potrošite supu, a riža se ne skuva. Na kraju, u rižoto stavite narendani parmezan, promiješajte i skinite sa vatre. Ukupno vrijeme kuvanja rižota je oko 20 minuta.
* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.