8. Oktobra 2024.

Najmanja na svijetu, a skupa kao otrov: O ovoj Rubikovoj kocki priča cijeli svijet

Iako teška samo 0,3 grama, Rubikova kocka jednog japanskog proizvođača vredi kao sasvim solidan polovan automobil – čak 5.320 dolara. Ali, ono što je posebno interesantno jeste to da se sa njom ne možete igrati tek tako, trebaće vam i poseban “alat”, ali i mnogo strpljenja.

Japanska kompanija MegaHaus, koja se bavi proizvodnjoj i prodajom igračaka, predstavila je svoju najmanju Rubikovu kocku, koja je odmah privukla pažnju ne samo ljubitelja mentalnog razgibavanja, već i korisnika društvenih mreža. Za njeno slaganje će vam, ipak, biti potrebno mnogo više strpljenja nego što bi to bilo potrebno inače, jer je ona toliko mala da je ne možete ni držati u ruci.

Jedva vidljiva golim okom

Najmanja Rubikva kocka manja je od standardne oko hiljadu puta: svaka njena strana duga je samo 5 milimetara, svaki od kvadratića ima ivicu od samo 1,6 milimetara, a ukupna masa iznosi svega 0,33 grama. “Ova Rubikova kocka je rezultat trojstva mašina, alata za sečenje i strasti igrača”, izjavio je Kijokazu Saito, predsednik kompanije koja je za MegaHaus izrađivala delove kocke.

Sama mozgalica je potpuno funkcionalna. Njeni elementi su pokretljivi jednako kao i elementi regularne Rubikove kocke, ali je za rešavanje slagalice ipak potreban i dodatni “alat” – pinceta (a možda i dve), jer je kocka toliko mala da može da se zaglavi ispod nokta, prenosi Njujork Post. Ali, njene dimenzije nisu jedino što je privuklo pažnju.

Za ovu Rubikovu kocku je potrebno izdvojiti nekoliko hiljada dolara

Budući da je ova Rubikova kocka i zvanično proglašena za najmanju rotirajuću kocku na svetu od strane Ginisove knjige rekorda, njena cena nije nimalo niska. Za samo jednu kockicu zaljubljenici u ovu mozgalicu moraće da izdvoje čak 777.777 japanskih jena, odnosno oko 5.320 američkih dolara. Oni koji se odluče da ovu svotu novca plate za jednu igračku, svoj primerak mogu očekivati već u aprilu 2025. godine.

Uz svaku kockicu proizvođač će obavezno priložiti i sertifikat koji potvrđuje da je u pitanju original, koji je zvanično proglašen za Ginisovog rekordera. Lansiranje ove neobične u svakom smislu mozgalice nije slučajno baš sada: ove godine Rubikova kocka proslavila je punih pet decenija postojanja, a njen kreator veliki jubilej – 80 godina.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare