7. Oktobra 2024.

Ako vidite neku od ovih biljaka u dvorištu, bez obzira bježite!

Jedan je veoma popularan i sveprisutan

Kupujete kuću? Prilikom njihovog obilaska vodite računa o uređenju bašte

Dobra lokacija, zadovoljavajući prostor, dobar raspored prostorija, fina završna obrada… samo su neki od kriterijuma koje kupci zahtevaju prilikom kupovine nekretnine, u ovom slučaju porodične kuće. Ali s toliko stvari na umu, lako je previdjeti uređenje okoliša. Oni koji znaju znaju da održavanje dvorišta i vrta može biti skupo, a ako postoje određene biljke na lokaciji koju posjećujete, razmišljajući o kupovini te kuće, možda ćete požaliti što ih niste ranije otkrili. I pobegao glavom bez obzira.

Naime, nije svaka biljka idealna za svako dvorište, a može biti i invazivna vrsta koja se agresivno širi i “uništava sve pred sobom”, može predstavljati opasnost po zdravlje ukućana i kućnih ljubimaca, te uzrokovati štetu zbog podizanja. trotoara i temelja… Sve to vodi u neprekidnu borbu i uzaludne pokušaje da se to istrijebi. Ovo su samo neke biljke koje vam mogu poslužiti kao upozorenje da preskočite kupovinu određene nekretnine.

Japanski dvorjanin

slika

Japanska gardenija utječe na sastav tla mijenjajući omjer hranjivih tvari i izlučujući alelokemikalije. U priručniku “Invazivne strane korovske vrste u Republici Hrvatskoj”, u izdanju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo , navodi se da je jedna od karakteristika ove biljke visoka sposobnost regeneracije, tako da u praksi kontrola često nije dovoljno efikasna.

Bermudska trava

slika

Iako neki preporučuju bermudsku travu kao travnjak za stoku ili dvorište jer je tolerantna na sušu, promet ili slanost, ona se također smatra invazivnim vrtnim korovom. Mora se kositi svake sedmice da vjetar ne bi odnio sjeme i da se trava raširila.

Menta

slika

Ovo je malo srceparajuće: menta je mirisna i ukusna biljka koja se odlično slaže u pripremi hrane i pića, ali ako raste u zemlji, a ne u posudi, morate biti svjesni da se vrlo agresivno širi i da će ” ugušiti” ostatak biljaka u bašti, da ne spominjemo travnjak.

Ljiljan

Predivan, ali otrovan cvijet. Ako imate kućne ljubimce koji provode neko vrijeme na otvorenom, trebali biste izbjegavati kućice s ljiljanima ili ih izvlačiti nakon što se uselite.

Rosewood

Šišam, poznat kao ružino drvo ili palisandar, izgledom podsjeća na stabla fikusa i raste nevjerovatnom brzinom. Njegovo korijenje ima tendenciju da ide ispod zida i podigne ga, piše Housebeautiful.com .

Kudzu

slika

Penjački kudzu, upozoravaju u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje , raste u gustim grozdovima, što ga čini uspješnijim u natjecanju za sunčevu svjetlost od autohtonih vrsta grmlja i drveća. Također je štetan za insekte koji se oslanjaju na autohtone biljne vrste kao izvor hrane i skloništa. Takođe ima negativan uticaj na proizvodnju drveta i usjeva.

Meksički perjanica

Meksička šljiva je popularna trava otporna na sušu, ali se prilično brzo širi i može uzrokovati blagi dermatitis koji svrbi u dodiru s kožom.

Bambus

slika

Ljudi vole bambus zbog njegove visine i sposobnosti da popuni “gola” mesta u pejzažu, ali je invazivan i teško ga je kontrolisati.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare