6. Oktobra 2024.

Obilježeno 30 godina od zločina u federalnoj opštini Trnovo

Muslimanske snage su prije 30 godina na današnji dan u mjestu Čakle, u federalnoj opštini Trnovo, prekršile primirje i mučki ubile 21 pripadnika Vojske Republike Srpske, među kojima su bile i medicinske sestre, a za ovaj mučki zločin niko nije odgovarao.

Tim povodom danas su prislužene svijeće u spomen-sobi, te služeni liturgija i parastos u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima poginulim i umrlim pripadnicima Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Saša Škobo rekao je da je to jedan od najtežih dana u istoriji Vojkovića i Trnova.

– To su bili sve moji prijatelji. To jutro sam u 9.00 časova izašao skupa sa svojom posadom i sve ih lično obišao, pregledao, jer sam ih sve poznavao i bio prijatelj sa njima – prisjetio se Škobo.

On je napomenuo da je prošlo 30 godina otkad je preživio te događaje kao dvadesetjednogodišnji mladić.

– Taj dan je poginulo 14 naših drugara iz Vojkovića i sedam iz Trnova i, nažalost, naše tri medicinske sestre, a četvoro ih je ostalo živo, ranjeno – naveo je Škobo.

On je dodao da je to jedan od najtežih trenutaka u njegovom životu, a i u istoriji Vojkovića i Trnova.

Škobo napominje da današnja omladina treba da se sjeća poginulih srpskih boraca i da ih spominje dok je svijeta i vijeka.

– Nadam se da ćemo u ovoj crkvi naslikati ikonu za novomučenike sa Čakli, pa i sve borce koji su poginuli, iz Vojkovića, Grlice i Krupca, njih 216 koji su dali živote za ovaj prostor – poručio je Škobo.

Tužilaštvo i Sud BiH, a i međunarodni sudovi, nikada nisu reagovali na ove zločine i za njih niko nije odgovarao.

Zločin je izvršen na prevaru, jer su muslimanske snage tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inžinjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Srpske Ilidže.

Tog dana ubijeni su Risto /Mirko/ Anđić, Radmila /Marinko/ Bjelica, Tanja /Slavko/ Bjelica, Nenad /Dušan/ Golijanin, Stojanka /Petar/ Golijanin, Slavko /Radoslav/ Kenjić, Momčilo /Savo/ Krstović, Branko /Špiro/ Milić, Momir /Ilija/ Minić, Slaviša /Milenko/ Močević, Goran /Milenko/ Močević, Pero /Miloš/ Pavlović, Velimir /Relja/ Popović i Mirko /Mlađen/ Samardžija.

Stradali su i Ranko /Dobrilo/ Samardžić, Vaso /Risto/ Sikima, Nikola /Dušan/ Sikimić, Aleksandar /Miloš/ Vidaković, Svetozar /Milinko/ Šešlija, Žarko /Savo/ Đogić i Đuro /Miloš/ Čančar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare