Za početak, najvažnije je odabrati vrhunske plodove.
Prilikom kupovine, obratite pažnju na izgled ljuske. Kestenje bi trebalo biti glatko i tvrdo, sjajne smeđe boje. Izaberite one koji su teški i nemaju praznog prostora između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su oni krupniji i mesnatiji.
Izbjegavajte naborano kestenje i one s rupicama – to je znak da imaju crve. Takođe izbjegavajte kestenje koje je pakovano u zatvorenim plastičnim vrećicama. Kupujte samo one koji se prodaju u mrežastim ili papirnatim vrećicama.
Na ploči šporeta
Ako se odlučite da pečete kestenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj s rupicama, ali ako nemate, poslužiće i klasičan. Kestenima prvo zarežite koru u obliku krsta, a nakon stavljanja na tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.
U rerni
Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, potom ih polijte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama.
Većem kestenju biće potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primijetite da je kestenje još uvijek nedovoljno pečeno nakon vađenja iz rerna, slobodno ga vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ga ne prepečete.
Ako kestenje u potpunosti pocrni, vjerovatno ste ga prepekli. Najbolje bi bilo da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i provjerite stanje.
Ako želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ih vruće na vlažnu krpu i ostavite da stoje nekoliko minuta, piše Najžena.
Izvor: Glas Srpske