4. Oktobra 2024.

Haos u komšiluku, bolnice pretrpane pacijentima sa srčanim udarima, na udaru su i mladi

‘Ovo je najvjerovatniji razlog’

Kardiolog nas podseća na simptome zbog kojih se odmah treba obratiti lekaru

Kardiolog Predrag Mitrović iz Srbije rekao je u petak da su koronarne jedinice širom zemlje pretrpane i da je poslednjih dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarima povećan za 20 odsto, prenosi Blic.rs.

Kao dva najvažnija razloga za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika ističe promjenu vremena i pojavu akutnih koronarnih sindroma, tačnije srčanih udara.

– Mnogi hronični bolesnici smanjili su dozu terapije koju koriste tokom ljeta. Kada se vrate na staru dozu, nastaju problemi, posebno ako je potrebna hospitalizacija. Ono o čemu stalno pričamo je promena vremena, taj prelazak sa toplog na hladno kada se krvni sudovi sužavaju i može doći do srčanog udara – rekao je doktor.

On dodaje da su trenutno svi na liječenju, iako su jedinice prenapučene, uz upozorenje da su trenutno najugroženiji hronični bolesnici.

– Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše utiče na njih. Slično se dešava svuda u Srbiji, imamo pojačanu hipertenziju i infarkt – kaže Mitrović za Blic.rs.

Čak i mlađi ljudi između 40 i 50 godina mogu doživjeti poremećaje srčanog ritma i hipertenziju, objašnjava, pa podsjeća na najvažnije simptome.

Kod visokog krvnog pritiska ne treba zanemariti glavobolje, nesvjesticu i osjećaj pritiska u glavi. Kada je u pitanju srce, obratite se svom lekaru ako osetite bol u grudima koji se širi na levu ruku, kao i bol u vratu, vilici i leđima.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare