4. Oktobra 2024.

Yamaha će isporučiti pogon za novi kupe iz Caterhama

Caterham Project V, koncept predstavljen prošle godine, verovatno će videti i serijsku verziju. Potpuno električni pogon će isporučiti Yamaha.

Tokom prošlogodišnjeg Gudvudskog festivala brzine, automobilska kompanija Caterham pokazala je koncept kompaktnog električnog sportskog kupea, koji je, pored zanimljivog dizajna, obećavao i zanimljive parametre, uključujući i težinu do 1,2 tone.

Istovremeno, Project V neće ostati samo koncept, jer britanska automobilska kompanija radi na razvoju svog prototipa, na kojem sarađuje sa japanskom kompanijom Yamaha, koja bi trebalo da isporuči lagan i kompaktan električni pogonski sistem. Na razvoju se sada radi u Tokiju, gde kompanija ima odeljenje za istraživanje i razvoj.

Iako je Yamaha poznata prvenstveno u svetu motocikala, u prošlosti je već bila uključena u razvoj velikog broja automobila i pogonskih jedinica. Učestvovala je u razvoju Toyote 2000GT, razvoju V10 motora za Lexus LFA, V8 motora za Volvo i motora za automobilsku kompaniju Ford.

Funkcionalni prototip koncepta Caterham Project V trebalo bi da bude gotov sredinom sledeće godine, ali još nije jasno koje će parametre automobil ponuditi. Ali koncept je obećavao električni motor od 200 kW (272 KS) na zadnjoj osovini.

Koncept bi tako trebalo da bude u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za manje od 4 sekunde, a maksimalna brzina bi trebalo da dostigne 230 km/h. Baterija kapaciteta 55 kWh tada je obećavala domet od oko 400 kilometara i podršku za brzo punjenje pri snazi od 150 kW.

Predstavljanje serijskog automobila očekuje se 2026. godine, pa bi jedan od konkurenata mogao biti čisto električni Porsche Cayman nove generacije.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare