3. Oktobra 2024.

Stiglo je Windows 11 24H2 ažuriranje koje Microsoft predstavlja kao “potpunu zamjenu OS-a”

Microsoft uvodi Windows 11 24H2, nazivajući ga “potpunom zamenom OS”, donoseći mnoštvo novih funkcija, ali i oprez zbog potencijalnih bagova i pitanja privatnosti

Microsoft uvodi ono što naziva “potpuna zamena operativnog sistema (OS)”. Windows 11 24H2 je konačno tu—barem za one uključene u prvi segment objavljivanja ažuriranja—i ima neke iznenađujuće korisne funkcije.

Windows 11 24H2 donosi pregršt novih funkcija

Od funkcija uključenih u ovo ažuriranje, između ostalog, očekuje vas:

  • Podrška za Wi-Fi 7
  • Dugme za osvežavanje Wi-Fi mreža zajedno sa indikatorom napretka skeniranja koji vam pomaže da pronađete mreže koje su vam potrebne.
  • Jasne oznake u kontekstnom meniju koje ukazuju na akcije kao što su seci, kopiraj, nalepi, preimenuj, deli i obriši, što pojednostavljuje vaše svakodnevne zadatke.
  • Mogućnost da “lako prevlačite fajlove između navigacionih putanja u adresnoj traci File Explorer-a”.
  • Sudo za Windows
  • U Task Manager-u, “jedinice za brzinu DDR-a su ažurirane sa MHz na MT/s za preciznija očitavanja”

Navodna “potpuna zamena OS-a” se  izgleda prvenstveno odnosi na AI, jer Microsoft je započeo svoju prezentaciju govoreći da “sadrži nove osnovne elemente potrebne za isporuku transformacionih AI iskustava i izuzetnih performansi”.

Microsoft takođe navodi da se radi o “poboljšanju povezanosti uvođenjem Wi-Fi 7, povećanju produktivnosti novim brzim podešavanjima i poboljšanju pristupačnosti uz naprednu podršku za slušne uređaje. Pored toga, uvodi funkcije za uštedu energije koje produžavaju trajanje baterije i smanjuju potrošnju energije.” Dakle, nije sve AI.

Windows 11 24H2 donosi pregršt novih funkcija

No, sve nove funkcije možda neće biti dovoljne da privole korisnike na ažuriranje, s obzirom na potencijalne greške. One uključuju BSOD (plavi ekran smrti) za Intelove sisteme 11. generacije uzrokovane Intelovim audio drajverima, kao i Easy Anti-Cheat (EAC) procese i senzore otiska prsta koji blokiraju na nekim Intel platformama.

Naravno, ovi problemi su veoma specifični za platformu i možda se neće dogoditi svima, čak ni na pogođenim platformama. A Windows 11 24H2 će se uvoditi postepeno, postajući dostupan sve većem broju ljudi tokom vremena, u zavisnosti od toga kako Microsoft procenjuje kako se različiti uređaji nose sa ažuriranjem, između ostalog.

Uprkos buci koja se digla oko njega, Windows 11 24H2 će takođe gurati napred sa Windows Recall-om, softverom nalik na seriju Black Mirror, koji ima za cilj da zabeleži sve što radite na računaru radi vaše AI-poboljšane pretrage i pogodnosti “priziva”. Biće dostupan učesnicima Windows Insider programa, piše PC Gamer. Trebalo bi da možete da isključite ovu funkciju, iako nećete moći da je deinstalirate.

Pored Recall-a, 24H2 će takođe doneti mnoštvo drugih AI poboljšanja za razne aplikacije i sistemska podešavanja, kao što su CoCreator u Paint-u, Image Creator u Microsoft Photos i Auto Super Resolution za OS-nivo, AI-pomognuto povećanje rezolucije.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare