3. Oktobra 2024.

U medije procurila informacija o mogućem odgovoru Izraela Teheranu, Bajden pred TV kamerama: ‘Ne!’

Gotovo da nema sumnje da bi takav potez izazvao opšti rat u celom regionu…

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da neće podržati napade na iranska nuklearna postrojenja kao odmazdu za raketni napad Teherana na Izrael, piše britanski Telegraf.

„Ne. Odgovor je ne, rekao je američki predsednik novinarima u sredu, rekavši da odgovor Izraela mora biti „proporcionalan“.

Američki predsednik je takođe tvrdio da lideri zemalja G7 spremaju novu rundu sankcija Iranu.

Bajden je požurio da da izjavu nakon što je u medije procurila informacija da je izraelski bezbednosni kabinet odlučio da preduzme direktnu vojnu akciju protiv Irana u narednih nekoliko dana.

U Izraelu raste pritisak za odlučujući napad na iranski nuklearni program nakon što je Teheran ispalio projektile na štab Mosada i nekoliko izraelskih vojnih vazdušnih baza.

Naftali Benet, popularni bivši izraelski premijer i glavni protivnik Benjamina Netanjahua na izborima, pozvao ga je da „uništi iranski nuklearni projekat, uništi njihove glavne energetske objekte i snažno udari na iranski teroristički režim“.

S druge strane, analitičari tvrde da su rafinerije nafte, luke, skladišta oružja, pa čak i krhka vodena infrastruktura zemlje vjerovatnije mete nego nuklearna postrojenja.


Izraelski premijer Netanjahu obećao je da će uzvratiti Teheranu, ali je, prema Telegrafu, rekao svom kabinetu u sredu da se ti potezi moraju koordinisati sa SAD.

Iran je napravio veliku grešku – i platiće za to“, rekao je Netanjahu. „Napašćemo svakog ko nas napadne“, rekao je on.

Pitanje je da li će SAD ovog puta imati više uticaja u oblikovanju odgovora Izraela na Iran nego u Gazi i Libanu.

Zajedno sa Britanijom i drugim saveznicima, SAD su u utorak „aktivno podržale“ Izrael u praćenju i obaranju iranskih projektila, baš kao što je to bilo u aprilu kada je Iran prvi put direktno napao Izrael.

Takođe se veruje da bi Izraelu bila potrebna pomoć SAD da efikasno uništi iranska podzemna nuklearna postrojenja. To je takođe potez koji bi lako mogao da izazove sveopšti regionalni rat.

„Razgovaraćemo sa Izraelcima šta da rade, ali svih nas sedmoro (zemalja G7) se slažemo da imaju pravo da odgovore, ali treba da odgovaraju proporcionalno“, rekao je Bajden.

Izraelski odgovor Iranu mogao bi da uključi i ciljana ubistva, poput onog u kojem je Ismail Hanije ubijen u Teheranu u julu, rekli su izraelski izvori za veb stranicu Akios.

„Bajdenova administracija će sada sve svoje angažmane usredsrediti na usklađivanje sa Izraelcima perspektive o odgovoru na Iran“, rekao je Kurt Kembel, zamenik američkog državnog sekretara.

„Region je zaista na ivici noža“, prenosi njegove reči britanski Telegraf.

Asaf Orion, penzionisani izraelski brigadni general i saradnik na Vašingtonskom institutu, rekao je da misli da je dalja eskalacija između Izraela i Irana sada neizbežna, ali da se i dalje može obuzdati osim opšteg rata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare