2. Oktobra 2024.

Nešto jezivo palo na Vovčansk, : Rusija prvi put koristili ‘Oca svih bombi’?

Za ODAB-9000 se kaže da je najmoćnije nenuklearno oružje na svijetu s eksplozivnom snagom od 44.000 kg TNT-a.

Na internetu se pojavio snimak džinovske eksplozije u ukrajinskom gradu Vovčansku u oblasti Harkov, a ruski izvori šire informacije da su ruske oružane snage gađale grad koristeći izuzetno moćnu, krajnje razornu termobaričnu bombu ODAB-9000.

Na snimku se vidi izuzetno razorna eksplozija u centru grada, a i dalje se spekuliše da li je to zaista oružje. Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarična bomba, dizajnirana da stvori masivni udarni talas sposoban da izazove ogromna razaranja na velikom području, izvještava Kyiv Post .

Štaviše, ova super-moćna vakuumska bomba, nazvana “Kuzkin otac” ili “otac svih bombi”, prema ukrajinskom specijalizovanom vojnom sajtu Defense Express , smatra se najmoćnijim nenuklearnim oružjem na svetu, sa eksplozivom snaga jednaka 44.000 kg TNT-a.

ODAB-9000 je termobarično oružje, što znači da koristi kisik iz okolnog zraka za stvaranje intenzivne eksplozije i udarnog vala, uzrokujući široko rasprostranjeno uništenje na velikom području. Ako je istina, ovo bi bila prva zabilježena borbena upotreba ODAB-9000.

Međutim, ODAB-9000 se uglavnom smatra eksperimentalnim oružjem jer je testiran samo jednom 2007. godine i nije potvrđen kao dio standardnog ruskog arsenala.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najrasprostranjenija teška vazdušna municija u Rusiji, nadograđena sistemom za navođenje koji omogućava precizne udare na utvrđene ciljeve. Rusi masovno koriste ovo oružje za napad na ukrajinske snage i njihove utvrđene položaje s razornim učinkom.

Ekstremna snaga eksplozije u Vovčansku, međutim, dovela je do široko rasprostranjenih spekulacija da je možda korišćeno nešto mnogo moćnije, poput bombe ODAB-9000, ali Defense Express je doveo u sumnju ovu teoriju jer je ta bomba, u svom originalnom dizajnu , izbacuje se direktno preko mete, a bacaju ga strateški bombarderi kao što su Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3, prenosi Kyiv Post.

Predmet rasprave

Raspoređivanje takvog naoružanja u sadašnjim uslovima je, kako se navodi, vrlo malo vjerovatno jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih raketa zemlja-vazduh, odnosno sistema PVO. Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bila je opsada Mariupolja, gdje je rizik za avion bio minimalan zbog ograničene prijetnje ukrajinske protuzračne odbrane.

Prema oprečnim izvještajima, čini se da snimak napada na Vovčansk pokazuje eksploziju vođene bombe u klasi od 1.500 kg ili 3.000 kg, što bi sugeriralo da je korišćeno oružje, sudeći po snazi ​​eksplozije, vjerovatnije vođeni FAB-3000 ili, kako piše Defense Ekspress, manja termobarična bomba ODAB-1500, a ne ODAB-9000. Iako su obje ove bombe vrlo destruktivne, ODAB-1500 ima znatno manju snagu u odnosu na ODAB-9000.

I ODAB-1500 i FAB-3000 bombe se obično bacaju iz lovaca-bombardera Su-34. Nagađanja i rasprave o tome šta je zapravo eksplodiralo u Vovčansku se nastavljaju jer još nema zvaničnih informacija.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare