Ako tražiš desert koji je jednostavan, ali izuzetno ukusan, Far Breton sa kajsijama i lavandom je pravi izbor! Ovaj tradicionalni francuski specijalitet donosi savršenu kombinaciju slatkoće kajsija i aromatične note lavande, stvarajući jedinstven spoj ukusa koji će da te osvoji na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 225 g brašna
- 750 ml punomasnog mlijeka
- 4 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 5 do 6 kajsija
- 4 grančice lavande
Počni tako što ćeš lavandu staviti da se natapa u mlijeku. U šerpu sipaj mlijeko, zatim dodaj lavandu. Ostavi da se lagano grije na tihoj vatri oko 5 minuta.
Prepolovi kajsije i ukloni košpice. U velikoj posudi pomješaj brašno, šećer i prstohvat soli. Dodaj jaja i energično miješaj pomoću žice za mućenje. Zatim postepeno dodaj toplo mlijeko u smjesu (procijedi ga da ukloniš lavandu) i nastavi da miješaš dok ne nestane grudvica. Pokrij posudu i ostavi smjesu da odstoji u frižideru sat vremena.
Zagrij rernu na 200°C. Izvadi smjesu iz frižidera i brzo je promiješaj. Premaži puterom posudu za pečenje i pospi kašikom šećera po dnu i ivicama posude. To će stvoriti blagi karamel. Stavi kajsije na dno posude, zatim sipaj smjesu preko njih. Peci 30 minuta na 200°C, bez otvaranja vrata rerne.
Kada bude gotovo, ostavi da se hladi bar pola sata u ugašenoj rerni, a zatim Far Breton posluži hladan.
Prijatno!
Ultra.ba