2. Oktobra 2024.

Kako pripremiti savršeni Far Breton sa kajsijama i lavandom

Ako tražiš desert koji je jednostavan, ali izuzetno ukusan, Far Breton sa kajsijama i lavandom je pravi izbor! Ovaj tradicionalni francuski specijalitet donosi savršenu kombinaciju slatkoće kajsija i aromatične note lavande, stvarajući jedinstven spoj ukusa koji će da te osvoji na prvi zalogaj. 

Sastojci:

  • 225 g brašna
  • 750 ml punomasnog mlijeka
  • 4 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 do 6 kajsija
  • 4 grančice lavande

Počni tako što ćeš lavandu staviti da se natapa u mlijeku. U šerpu sipaj mlijeko, zatim dodaj lavandu. Ostavi da se lagano grije na tihoj vatri oko 5 minuta.

Prepolovi kajsije i ukloni košpice. U velikoj posudi pomješaj brašno, šećer i prstohvat soli. Dodaj jaja i energično miješaj pomoću žice za mućenje. Zatim postepeno dodaj toplo mlijeko u smjesu (procijedi ga da ukloniš lavandu) i nastavi da miješaš dok ne nestane grudvica. Pokrij posudu i ostavi smjesu da odstoji u frižideru sat vremena.

Zagrij rernu na 200°C. Izvadi smjesu iz frižidera i brzo je promiješaj. Premaži puterom posudu za pečenje i pospi kašikom šećera po dnu i ivicama posude. To će stvoriti blagi karamel. Stavi kajsije na dno posude, zatim sipaj smjesu preko njih. Peci 30 minuta na 200°C, bez otvaranja vrata rerne.

Kada bude gotovo, ostavi da se hladi bar pola sata u ugašenoj rerni, a zatim Far Breton posluži hladan.

Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare