2. Oktobra 2024.

Selaković: Kulturna baština na Kosmetu najugroženije kulturno blago na svijetu

Ministar je upozorio da saradnja na međunarodnom planu ne smije da bude zloupotrebljena za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da je kulturna baština na AP KiM i dalje, u 21. veku, jedno od najugroženijih kulturnih dobara u Evropi i svetu.

Selaković je u Skoplju, na ministarskom sastanku Platformi Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, istraživanje i inovacije i kulturu, govoreći na temu zaštite i promocije materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa kao resursa inkluzivnog i održivog razvoja, istakao da je važno i pitanje zaštite od namernog uništavanja i skrnavljenja.

On je ukazao da saradnja na međunarodnom planu i u sklopu međunarodnih organizacija ne sme biti zloupotrebljena za promociju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao što ni ova platforma ne sme biti zloupotrebljena u pogledu prejudiciranja statusa Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

“U interesu mira i stabilnosti, mora se ukazati dužno poštovanje odgovarajućim formatima dijaloga i prethodno postignutim dogovorima”, naglasio je Selaković.

Podsetio je da je od juna 1999. godine na KiM porušeno, uništeno i spaljeno preko 150 pravoslavnih crkava i manastira, od kojih su mnogi podignuti u 13. i 14. veku, kao i 122 srpska groblja, da je u martu 2004. za samo dva dana uništeno, spaljeno i oštećeno 34 crkve i manastira, a razrušena tri groblja.

“Treba znati da su neki od uništenih i oštećenih pravoslavnih, srednjevekovnih dragulja, bili na spisku svetskog kulturnog nasleđa Uneska. Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobnih spomenika na 256 pravoslavnih groblja, dok na više od 50 groblja ne postoji nijedan čitav spomenik”, naveo je Selaković.

Ukazao je da, istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive Srbi, na muslimanskom groblju nijedan nadgrobni spomenik nije oštećen, kao ni na ostalim albanskim i muslimanskim grobljima u srpskim sredinama na KiM.

Govoreći o regionalnoj saradnji, mobilnosti umetnika i profesionalaca u kulturi, ministar je rekao da je sloboda kretanja univerzalna vrednost i jedno od osnovnih ljudskih prava, ali da je u našem regionu na najdrastičniji način uskraćena pripadnicima srpskog naroda na KiM.

On je kao primer naveo da je u maju sprečeno izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” u produkciji beogradskog pozorišta Zvezdara teatar zabranom prelaska pozorišnoj ekipi predvođenom renomiranim glumcem Nenadom Jezdićem, administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

Selaković je naglasio da je Srbija spremna i otvorena za konstruktivan dijalog i istinsko unapređenje mobilnosti umetnika prepoznajući kreativnost kao izuzetno značajan resurs ukupnog razvoja, ali da istovremeno traži da se za ostvarenje ovog cilja stvore bar minimalni uslovi i da prestane atmosfera progona i straha u kojoj žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare