1. Oktobra 2024.

Demanti na tekst „Milioni maraka blokirani sedam godina“

Povodom teksta „Milioni maraka blokirani sedam godina“ autorice Marijane Miljić Bjelovuk koji je objavljen na portalu Glasa Srpske 28.09.2024.  a koje su prenijeli i pojedini mediji (https://bigportal.ba/category/vijesti/rsbih/), radi objektivnog informisanja javnosti, upućujemo ovaj demanti i molimo da,  poštujući Kodeks za štampu i online medije u BiH, objavite.

Javnosti je poznata činjenica da u BiH od 2018. godine Fond za reformu javne uprave ne funkcioniše i da još uvijek nije pronađeno rješenje za postojeće stanje, uprkos inicijativama i prijedlozima Ureda koordinatora za reformu javne uprave. 

Podsjećamo vas da je Fond za reformu javne uprave uspostavljen 2007. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Fonda koji je obavezivao donatore i domaće vlasti da osiguraju finansijsku podršku za provođenje reformskih mjera Strategije za reformu javne uprave za period od 2006. do 2009. godine. Aneksima Memoranduma produžavali su se vremenski periodi namjene sredstava, s tim da je zadnjim Aneksom V bilo definisano da Memorandum važi do kraja 2017. godine. Vlada Republike Srpske nije dala potrebnu saglasnost za potpisivanje Aneksa VI Memoranduma nakon čega je uslijedila blokada funkcionisanja Fonda.

Ova situacija uticala je na to da od 2018. godine nije bilo moguće započeti implementaciju projekata koje je prethodno odobrio Upravni odbor Fonda, kao ni započinjanje novih projekata. Vodeći donatori Fonda, Švedska i Danska, su zbog blokade funkcionisanja Fonda zatražili povrat svojih neutrošenih sredstava, tako da su im 2020. godine vraćena sredstva u ukupnom iznosu od 5.333.345 KM. Za preostala sredstva Fonda u iznosu od 10.580.469 KM koje su donatori i domaće vlasti uplatile u Fond prethodnih godina još uvijek nije riješeno pitanje namjene, kao ni pitanje daljeg funkcionisanja samog Fonda.

Međutim, vi navodite sljedeće: „naglašavaju i da su za reformu javne uprave u početku donatorska sredstva težila oko 15 miliona KM, te da je pet miliona vraćeno Švajcarskoj, jer su oni htjeli da pokrenu arbitražni postupak protiv BiH“.  Trebali biste znati da Švajcarska nije bila donator Fonda za reformu javne uprave, ali isto tako i da nije bilo potrebe za bilo kakvom arbitražom, uzimajući u obzir da je u dogovoru Ureda koordinatora za reformu javne uprave i donatora angažovana vanjska, nezavisna, revizorska kuća koja je izvršila procjenu sredstava koje je potrebno vratiti donatorima. Novac je, uz saglasnost članova Upravog odbora Fonda za reformu javne uprave i vraćen.  

U tekstu konstatujete „ u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave podsjećaju da je novac u Fondu za reformu javne uprave blokiran, jer je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS 2017. godine tražilo da se donirani novac za reformu javne uprave u BiH doznači entitetima“.

Međutim, radi objektivnosti i istinosti informisanja javnosti ističemo da novac nikada nije ni mogao biti doznačen entitetima, jer bi to bilo u suprotnosti sa svim dokumentima koji su usvojeni o funkcionisanju Fonda za reformu javne uprave.

Podsjećamo i na preporuke koje je Evropska komisija dala BiH još iz 2018. godine kada je Evropska komisija zadužila BiH da je obavijesti o produženju Fonda za reformu javne uprave nakon 31.03.2018. Evropska komisija preporučila je tada da bi „svi relevantni nivoi vlasti trebali bi potpisati produženje Memoranduma o razumijevanju o Fondu za reformu javne uprave (Aneks VI) kako bi se osigurala provedba projekata vezanih za RJU“.  Vjerujemo da ćete u narednom periodu, istine radi, pitati vlasti i istražiti zašto  je blokiran novac Fonda za reformu javne uprave.

Navodite da ste kontaktirali koordinatora za reformu javne uprave u petak (27.09.2024) ali da „niste uspjeli stupiti u kontakt“. Gdin. Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave, otvoren je i stoji na raspolaganju za medijske upite, kao i osoba zadužena za odnose s javnošću u Uredu koordinatora za reformu javne uprave. Dobronamjerno, još jednom vam skrećemo pažnju da smo kako za vas tako i za vaše kolege iz drugih medija otvoreni za komunikaciju i to ćemo nastaviti raditi.  

I na kraju, o pogrešnim prezimenima pojedinih koje ste naveli u tekstu ovaj put nećemo.

S poštovanjem,

Viša struča saradnica za odnose s javnošću Vedrana Faladžić

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare