1. Oktobra 2024.

Bentley usporava prelazak na električne automobile, fokusiraće se na hibride

Britanski brend premijum automobila Bentley planirao je da od 2030. godine nudi samo električne automobile. Međutim, ciljna publika je počela da ih odbija, što je dovelo do promene planova. Glavni naglasak brenda je sada na hibridima.

Bentley je početkom ove decenije imao velike planove za elektrifikaciju, prema kojima je od 2026. želeo da prodaje samo plug-in hibridne i čisto električne modele, dok je od 2030. asortiman trebalo da bude čisto električni. Kao i mnoge druge automobilske kompanije, brend Bentley na kraju menja planove.

U intervjuu za Car and Driver, Frank-Stefen Valiser, koji je preuzeo vodstvo Bentleya u maju ove godine nakon 29 godina u Porscheu, priznao je promene i ukupno usporavanje ambicioznih planova za elektrifikaciju tradicionalnog britanskog brenda.

Razlog je opet ponašanje kupaca i sporiji trend usvajanja električnih automobila nego što se prvobitno očekivalo. „Na tržištu luksuznih automobila sada vidimo kako ljudi odbijaju električne automobile“, rekao je Valiser u intervjuu. Oni misle samo na luksuzne automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem“, dodao je čelnik brenda.

Istovremeno, Bentley, kao relativno mali proizvođač, nije u situaciji da može da kreira i ponudi dva modela u istom segmentu, jedan električni, a drugi sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kao što to čini Mercedes-Benz (serija EQ). Rešenje za brend su sada hibridi ili plug-in hibridi.

Automobili koji kombinuju čisto električni pogon sa dometom od nekoliko desetina kilometara, dopunjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem za udobna putovanja na dužim razdaljinama, mogu biti optimalno rešenje za širok spektar kupaca.

„Hibridi definitivno nisu samo nova tehnologija za premošćivanje. To je zaista dobro rešenje i može da „radi“ za mnoge kupce, može da zadovolji njihove potrebe“, rekao je Valiser.

Međutim, brend se neće kladiti samo na hibridnu kartu. Cilj je da se nastavi sa smanjenjem emisije CO2, čemu bi trebalo da doprinesu i sintetička goriva. Brend Porsche, koji je, kao i Bentley, deo koncerna VW, već duže vreme radi na njihovom razvoju.

Ali neće izostati ni električni automobili. Prvi moderni električni automobil marke trebalo bi da bude predstavljen tokom 2026. godine, a zatim bi trebalo da stigne na tržište 2027. Ambicija brenda da postane potpuno električni takođe nije u potpunosti isključena, ali prema rečima čelnika brenda, odložena je za polovinu naredne decenije.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare